onsdag 26 november 2014

Gårdagens Nyheter

Utköpsnyheten var väl inte riktigt ny. Jag har frågat i kyrkomötet ett par gånger om. Första gången svarades att detta inte var en fråga för Kyrkostyrelsen utan för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Hur det var så svarades något året efter - för jag frågade en gång till. Frågan var enkel. Hur många var utköpen? - och det var i vart fall i lika mån en strukturfråga som en arbetsgivarfråga.

Frågan om 115 miljoner är alltså en delfråga. Vilka belopp talar vi om sedan år 2000?
Själv framstår jag som rättfärdig. Jag ville inte ha prästerna lokalanställda utan anställda av stiftet.
Jag vill inte heller ha de processer som i flera fall tycks gälla kyrkopolitik, dvs behovet att ha ett havligt prästerskap och inga bråkiga typer som kommer dragande med sådant vi inte vill ha på den fina kormattan i det välvårdade kyrkorummet.

Det finns i vart fall kyrkopolitiska aspekter att ha med i sammanhanget. Det missade DN, kanske därför att detta kyrkopolitiskt sett inte går att skriva om. Då finns den uppenbara risken att "kvinnoprästmotståndarna" kommer att plocka poäng. Därför, sägs det, vill tidningarna inte heller ta upp boken Inget för någon. Det blir för svårt med andra perspektiv än de inövade.

Betydande summor har alltså slösats bort i en utköpskarusell och ett antal uppseendeväckande fall av utköp kompletterat med ny anställning, dvs dubbla löner, har redovisats.
Biskop Koskinen vet i DN att berätta att det är stora summor som tas från församlingarnas sociala arbete. Den hycklaren! Då kan man väl lika väl konstatera att biskopslönerna tas från det sociala arbetet - eller kostnaderna för kyrkofullmäktige, kyrkoråd, stiftsstyrelser, stiftsfullmäktige, kyrkostyrelse och kyrkomöte samt alla kanslier tas därifrån? Konstigt att en man som uppburit så hög lön kan bli så - billig!
Men han kunde väl inte säga att usel rekrytering och smutsig kyrkopolitik samt dålig personalvård och undermålig resursanvändning av personer skapat den situation vi befinner oss i. Och han kunde väl inte säga att några högkyrkliga varnade för den utveckling som skulle bli konsekvensen av lokalanställningen.
Med stiftsanställda präster och diakoner hade många personalproblem kunnat hanteras och de mest hialösa prästlönerna kunnat hållas på mer måttliga - och trovärdiga - nivåer.

Vill någon kolla en artikel som ännu inte är tio år gammal, går det också. Helt inaktuell är den nog inte.
http://kalin.nu/vessige.htm
Det går konsekvent illa och detta går inte. "I längden" sa jag. "Längre" kunde jag säga nu.
Det finns de som inte vill se det. Vi lever i ett på papperet fritt land. Valet är deras. Och det är verkligen ett fritt val att ställa nonsensfrågor i stället för de frågor som bryter upp sammanhangen, förklarar orsakssamband och gör det i syfte att att förändra.

Annars piggade jag i går eftermiddag upp mig med Jan Myrdal på franska.
Par luimême!
http://www.unicaen.fr/recherche/mrsh/forge/3065
En mix av introspection et explication, skulle jag vilja säga.
Missa inte här mitt franska uttal även om det just här är text.

15 kommentarer:

  1. Om det är någon som förtjänar "mellannamnet" Janus så är det charlatanen Koskinen!
    /Antony

    SvaraRadera
  2. Rubriken på Myrdals föredrag var "Den intellektuelle och makten: Sverige och den offentliga lögnen". En svensk version kommer att publiceras i finlandssvenska tidskriften Nya Argus, nr 1 och 2 2015. http://www.kolumbus.fi/nya.argus/

    SvaraRadera
  3. Stiftsanställningen har den solklara fördel att man slipper inkompetenta kyrkorådsordförande som den som håller i piskan.
    En prästvigd biskop och stiftskanslichef har ett lite längre perspektiv än en fritidskyrkopolitiker som en mandatperioden sitter i kyrkorådet och nästa kastas i den brinnande ugnen.

    Den längre näringskedjan arbetsrättsligt är väl den enda fördelen med strukturreformen? Ja, bortsett från alla "förtroendevalda" som man slipper då. Det är väl bara att bilda EFS-föreningar lokalt och samla in pengar till den egna verksamheten som återstår för lokalförsamlingar som vill vara aktiva.

    SvaraRadera
  4. Utmärkt med lite omväxling från det tyska!

    Jo nog finns likheter mellan Bloggaren och Mariefredaren.

    Kanske måste också bloggaren börja skriva för en utländsk publik för att bli hörd i Sverige? Danskarna lär kasta sig över allt som avslöjar skräckexemplet Sverige og svenskerne. För övriga världen blir utvecklingen - inte minst för det kristna - i "världens mest moderna samhälle" en godbit.

    I förlängningen kan svensk marginalisering brytas. Blir man läst, citerad och uppskattad i utlandet, lär återkoppling ske till det svenska. Rent av till Svenska Kyrkan, som inte vill bli avslöjad i sitt medlöperi och sin roll som knähund till eliterna.

    Ett förslag:

    Lägg ut "Inte för någon" som gratis pdf-fil för nedladdning på nätet!
    Låt översätta ett antal "juicy" artiklar om svenska förhållanden till bildningsspråken! Ställ dessa till förfogande för utländsk press!
    Se hur eliterna svettas!

    Lars Jensen

    SvaraRadera
  5. http://www.ergo.nu/portr%C3%A4tt/20141125-mannen-myten-legenden

    SvaraRadera
  6. -BloggarDag bör inte använda orden "smutsig kyrkopolitik", särskilt som han själv tillhör en kyrklig nomineringsgrupp, FK, som även den ägnar sig åt kyrkopolitik, där gruppen är representerad. Alltså, blir då logiken, är även FK delaktig i ett smutsigt spel, eller?

    Sedan är följande fråga relevant:

    -Varför är det fel att prästerna är lokalanställda? Varje kommun och landsting anställer ju själva sina chefer - inte SKL (den gemensamma organisationen för dem).
    -Varför vet biskopen i Luleå, exempelvis, bättre än det lokala kyrkorådet i Haparande hur situationen är där?

    Sedan känner naturligtvis bloggaren till att stiftens domkapitel skall behörigförklara präster, innan de anställs. Alltså har stiften redan i dag ett visst inflytande i saken.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel
      Det har faktiskt hänt att pastorat har anställt präst(er) utan att först få klartecken från något domkapitel. Hur skulle ett domkapitel förresten kunna stoppa en tillsättning? Hur går det till i så fall? Vore intressant om Dike kunde svara på detta.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
    2. Varje kommunal skola är inte arbetsgivare, det är kommunen.
      BOD som har gått i skolan, borde veta detta.

      Vid personalkonfliker minska kostnaderna för utköp om det finns fler tjänster att omplacera till.
      Då lokalanställningsreformen accelererat utköpen så skulle domkapitelsanställningar vara ett sätt att komma till rätta med detta. Enbart utköpskostnaderna motiverar reformen på egna meriter. Det lär ju kosta mindre så det kan ses som en ren besparingsåtgärd.

      Det skulle också ge lokal förtroendevalda betydligt mindre makt över anställningsförhållanden.

      Ett räkneexperiment:
      en anställd med årslön 500000 får 24 månadslöner.
      -> 57 utköpta under en femårsperiod.
      Nästan en per stift och år.
      Vi får väl se om trenden håller i sig.
      Någon kanske kan se till att få med den siffran i Svenska kyrkans årsredovisning.

      Radera
  7. En prästkandidat som försynt framförde kritik mot lokalanställningen till biskopinnan Krook med hänsyftning till de redan tidigt eskalerande utköpen (den intressanta siffran, beloppet f r o m år 2000, väntar vi fortfarande på!) och den allestädes frånvarande personalvården, blev brutalt avsnäst med att det här hade han minsann ingen kunskap om! De ansvariga politrukerna och de medlöpande prelaterna lär väl slippa undan sitt ansvar som vanligt. En naiv biskop hasplade ur sig att det "nog" kommer att återgå till det gamla så småningom, men det misstänker jag på sin höjd är naivt önsketänkande. Hur som har prelaten i fråga då gått i pension och behöver inte reda i röran!
    Arg kyrkomedlem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som hade den minsta kunskap om kyrkopolitiker, generellt sett, visste förstås hur det hela skulle sluta. De snackar om den dubbla ansvarslinjen men struntar fullkomligt i den och ska vara med och peta i allt de varken begriper sig på eller har med att göra. Om den dubbla ansvarslinjen ska fungera är stiftsanställning för präster en absolut nödvändighet. Man kan inte förväntas lära och förmana sin arbetsgivare. Det borde alla kunna begripa.

      Nu kan vi tacka maktgalna kyrkopolitiker och karriärsugna biskopar för att Svenska kyrkan är där den är.

      Radera
    2. Min uppfattning är att kyrkopolitiker ofta är misslyckade kommunalpolitiker som ska ta revansch.

      Radera
    3. Anders
      Detta är precis min uppfattning också. Därför är det B eller C-lagen som styr i kyrkan. Kan det gå annat än käpprakt åt skogen?

      "Präst från Skara stift"

      Radera
  8. Skaraprästen!

    Det var ju det jag ville understryka - bland annat i polemik mot bloggpappan: att lokalanställningen av präster alls inte skall underkännas. Det talas i dag i alla sammanhang om att centralstyrning är felaktig, så varför blir det bättre om ett organ i Lund anställer en präst i Kristianopel, nästan tjugo mil därifrån?

    Är månne förtroendevalda kyrkoföreträdare på förhand underkända som rekryterare?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goddag Yxskaft
      eller något ditåt tycks jag mig märka. Jag vet inte riktigt vad du har svarat på. Mitt inlägg ovan syftade på att tillrättalägga ditt påstående att stiftens organ (domkapitel eller Stiftsstyrelse) är en garanti på att en sökande prövas av denna myndighet innan ett pastorat kan anställa personen i fråga. Med andra ord en slags garanti på att valet inte får bli hur tokigt som helst, utan stiften kan här gå in och ställa till rätta och ha medbestämmande till de sökta tjänsterna. Du uttryckte ju detta så här ovan: "stiftet har ett visst inflytande i saken". Men jag påstod att stiften inte har garanterat detta inflytande över pastoraten, därför att det finns pastorat som högaktningsfullt har struntat i att efterhöra vad stiftets organ tycker i tillsättningsförfarandet utan utnämnt den de helt enkelt har velat ha.
      Därför förstår jag inte alls vad du avser med ditt svar här ovan med Kristianopel och tidsavstånd från Lund. Det var inte detta jag avsåg och önskade svar på. Men "goddag yxskaft" på dej då får jag väl säga.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
  9. -Skaraprästen och Elisabeth!

    Visst har domkapitlen inflytande på anställningarna, som jag tidigare skrev. Men Du ger exempel på motsatsen. Jag vet inte vilka eller hur förfarandet i detalj såg ut.

    Däremot är Elisabeths fördömande av lokalanställningar befängd, som jag visat i tidigare kommentar. Samtidigt ger hon åter sig på förtroendevalda på ett absurt och svepande sätt.
    Som om de, i hennes ögon, vore korkade gröngölingar sim inte har i kyrkan att göra!

    Nej, Elisabeth ser naturligtvis framför sig prästkyrkan som ett ideal. Menar hon kanske att prästvigningen i sig garanterar klokskap och omdöme vad gäller rekrytering av personal.

    Då vet hon inte mycket om kyrkan och det hon skriver om!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera