torsdag 23 november 2017

FLASH! (S)-kvaller FLASH!

Det talas inte om den nya kyrkostyrelsen utåt men grupperna snickrar, det fattar man enkelt. Jag gick till Ofvandals och blev bjuden på frimodigt eftermiddagsfika av rektor Sidenvall, en generös typ. Så vandrade jag mot hotellet och tänkte lägga mig och vila, morgonen var tidig. Då ringde överste Olofsson och frågade: "Vill du höra lite från de innersta socialdemokratiska kretsarna?" Det kunde jag inte motstå. Överste Olofsson hade signalspanat och visste vilka de ordinarie i nya kyrkostyrelsen skulle bli från S och någon från C. "Det kan du delge bloggarintressenterna", sa han skrattande. Översten vet nämligen hur gärna socialdemokrater bedriver spaning.

Kyrkostyrelse 2018-2021, ordinarie s-ledamöter
Wanja Lundby-Wedin, 1 v ordf
Lars Johnson
Margareta Winberg
Jesper Eneroth
Britt Sandström

"Ska centern då ha 2 vice ordförandeposten? frågade jag. Och det skulle centern. Daniel Tisell, visste översten berätta.

"Det blir antagligen Aron Emilsson som ordinarie från SDS med Julia Kronlid som ersättare, sa jag och översten sa inte emot. "ÖKA får en ordinarie och POSK samverkar med miljöpartisterna och får tre platser", räknar jag ut", sa jag. BA får en ordinarie plats och Frimodig kyrka kan samverka sig in, kan man tänka sig", sa jag.

Översten skrattade lite. "Lägg det på bloggen och skriva att folk inte ska glömma var de hörde det först."
Så då gör jag väl det. Men ingen i kyrkomötet har sagt ett enda ord om saken. Det ska signalspaning till för informationsinhämtning. Intressant på sitt sätt. I morgon blir väl bilden helt klar.

16 kommentarer:

 1. För att komplettera garnityret ska allas vår pinkwashande gaphals AK4an bli ersättare i styrelsen. Sägs det. Biskoparna jublar nog med en virre, för deras öron slipper höra hennes gråt och gnäll i den heliga upphöjt bildade läronämnden i framtiden. Hon kanske ska vara en sorts bodyguard i styrelsen åt Den Stora Lederskan med rolig hatt? Det är ju ett viktigt tillskott att få in en så ledande teolog att hon i sin avhandling lyckats avfärda Augustinus. Tji fick han, liksom.

  /TD

  SvaraRadera
 2. Problemet är att den högt värderade docenten Sandahl har trivts alldeles för bra nära de kyrkliga köttgrytorna och därför inte kunnat se att förutom att vara en nyttig visselblåsare (som majoriteten aldrig lyssnat till) så har han varit her majestys loyal opposition och legitimerat systemet efter 1982.

  SvaraRadera
 3. Alla vi som engagerat oss i Frimodig kyrka är skyldiga till att vara delaktiga i samma legitimering av det partipolitiska styret. Jag tror det är dags att tänka om.

  SvaraRadera
 4. Hahaha...ja det är det viktigaste idag...att vara först...oavsett till vad. Och så spelar man "House of cards" precis som i politiken. Och då gäller det att lägga "rätt" kort.

  I nuläget kan man avskaffa skolan som ändå inte är till någon nytta mer än förvaring och låta SVT ta över. Spela kort lär de väl sig snart. Det är allt som behövs idag oavsett om det gäller religion, politik eller andra toppjobb.

  En honnör till översten för rekognoseringen. :)

  På Kulturnytt kunde man höra lite om den nya Kyrkohandboken. Annars har det varit ganska tyst. Inte många vet om vad som hänt. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6827442

  En Bloggarintressent

  SvaraRadera
 5. Med den uppsättningen ledamöter kan man väl konstatera att det socialdemokratiska övertagandet (Anschluss) av Svenska kyrkan får anses vara fullbordat.

  SvaraRadera
 6. Men Dag Sandahl
  Du är ju fri nu. Skriv böcker åt oss som sköter bedjandet på kammaren så att vi kan klara oss framöver istället. Rädda oss från att bli förledda och gå vilse. Någon måste berätta om kristen tro. DET hade varit att göra motstånd.

  De allra flesta människor har ingen aning om vad som händer på ett kyrkomöte och det är en sjuk kompetensbrist att begåvade personer sliter sitt hår där till ingen nytta.

  SvaraRadera
 7. Margareta Winberg är uttalad ateist. Det borde väcka viss uppmärksamhet även hos de som inte är bekännande kristna om hon kommer in i kyrkostyrelsen. / Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skillnaden mot de fyra övriga från samma parti skulle vara vadå?
   Eller för att uttrycka det i klartext, vad har egen kyrkogång och trologisk uppfattning för betydelse så länge man betalar medlemsavgiften?

   Radera
 8. Jag tycker det ligger något i vad Gustaf Björk säger om vår legitimering av det politiska spektaklet. Det finns kanske andra sätt än att spela på deras planhalva??! Hur vet jag inte, men klart är att något måste ske. Är det t ex möjligt att på Artos publicera den liturgi som bättre speglar kyrkans tro än den just antagna hb? Jag vet att det redan gjorts tidigare men kanske skulle hakan stå ut kraftfullare. Att bli anklagad för bristande lojalitet av ”poliserna” jan man mycket väl stå ut med. I en särskild publikation kan kanske de mest flagranta heresierna i hb belysas ned upplysningen att inte använda dessa. Vem vill åtaga sig en sådan insats? Jag upprepar slutligen min fråga till Dag: vad sade och gjorde biskoparna under kongressen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biskoparna har övergivit oss.

   Radera
  2. Alphadeltagaren,

   -Och jag som trodde, att Du - och andra på bloggen - hade övergivit biskoparna!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 9. Rösta med fötterna eller delta och försöka vrida rätt?

  Ja, när man läser kommentarerna kan man återigen ställa sig frågan vad är det rätta att göra och återigen konstaterar jag för egen del att jag inte vet. Inte kan ge ett enkelt råd.

  Å ena sidan har vi det bibliska rådet att dra bort från den kyrka som avfallit för att inte bli delaktig i dess synder å andra sidan har vi plikten att försöka vrida den rätt så länge det finns möjligheter därtill.

  SveK är ockuperad av sekulära och andra krafter med en agenda som inte är att vara en evangelisk och apostolisk kyrka. Dock hävdar den SveK alltsp sig fortfarande vara just detta och bunden till sina bekännelseskrifter.

  Hade SveK varit ärlig och sagt att vi är inte bundna till apostolicum, inte bundna till "mossiga" bekännelseskrifter utan vi väljer själva vad i skriften vi anser passa den "moderna" människan och utesluter utan vidare sådant som vi anser inte passa den moderna och upplysta människan.

  Hade de sagt eller skrivit så hade beslutet varit enkelt. De som då vill vara kristna i egentlig mening såsom Kristus och apostlarna undervisat oss. De hade d¨enkkelt kunnat välja och valet hade varit ett otvetydigt uttåg ty en "kyrka" med sådana ambitioner är ingen Kristi Kyrka utan dess motsats.

  Nu är det inte så. SVeK säger en sak i sina bekännelseskrifter men agerar som om de inte vore giltiga. Därför kan man kanske(?) hävda att det finns plats för opposition, för visselblåsare och en liten men dock möjlig chans till återigen att bli ett SvK och inte fortfara att vara ett SVeK.

  Trots allt, de som nu styr och ställer ersätts förr eller senare med en annan generation. Kanske de i sin tur inser hur galet det blivit och börjar rensa upp som en gång Martin Luther gjorde.

  Att inte inse att en Kristi Kyrka helt enkelt inte kan styras av ateister och agnostiker, utövare av annan religion eller att Kyrkans uppgift inte är att vara världen till lags utan att predika Guds ord och i gärningar visa vad som menas med ett kristet liv.

  Idag finns som påpekat ännu öar kvar där evangeliet och sakramenten rätt predikas och förvaltas. Det är dock öar som raskt försvinner. I mina trakter räknar vi med en accelererande trend med den nye biskopen.

  Har Ni f.ö tänkt på att biskopen av idag egentligen bara kan medverka vid avsättande ,avkragande och nekande av prästvigning men inte på något sätt kan ,(knappast vill heller men det är en annan sak),stödja en präst som hamnat i onåd hos det lokala kyrkorådet. Det oavsett hur han agerat?

  Biskopen har blivit en motpart gentemot prästen , inte hans stöd i det andliga, maktlös om han mot förmodan tycker prästen behandlats illa men utnyttjas om han är anpasslig och håller med kyrkorådet. Då heter det att biskopen själv inte har något emot avsked eller avkragning.

  Valet för alla nu är som jag ser det. Stanna kvar och stöd så långt möjligt ännu de öar som kämpar mot sekulariseringen även om det tyvärr även innebär att SVeK i stort också stöds. Det eller ge upp och sök till annan kyrka exempelsevis Missionsprovinsen.

  Själv har jag gjort mitt val men eftersom jag inte vill såga vad som är det rätta för den enskilde vägrar jag att avslöja det.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...vägrar avslöja det"?
   Det är illa dolt mellan raderna.
   Gissningsvis firas det gudstjänst i kyrka uppförd till ära åt Herrens moder.

   Radera
  2. Står det så så är väl saken klar?

   Jag visste att Jesus gick förbi en stad där folk inte var intresserade. Däremot blev han rörd när de suttit länge och lyssnat och fixade käk.

   Radera
  3. Peter T - Inte kan jag gissa! :-) Kyrkor uppförda "till ära åt Herrens moder" finns det ju gott om även inom SvK./Paul

   Radera
  4. "Swedish Church Re-Genders God" skriver Rod Dreher idag i The American Conservative. "Church of Sweden to stop clergy calling God 'he' or 'the Lord' in bid to crack down on gendered language" är dagens rubrik i The Telegraph. Vårt rykte som MTD-kyrka har idag uppmärksammats och kommer nog ytterligare att uppmärksammas både i väst, öst och syd.
   - Till hög, till låg, till rik, till arm,/kom helga julefrid. Kom barnaglad, kom hjärtevarm /i världens vintertid. Du ende som ej skiftar om, /min Herre och min Konung, kom. Till hög, till låg, till rik, till arm, /kom glad och hjärtevarm. Z Topelius för 130 år sedan. Svps 645:3. XAHC

   Radera