onsdag 12 september 2018

Ständigt denna Antje

Den 1 september ställdes kravet. Kravet gick just då Bloggardag förbi trots att det gällde klimatfrågan, som han har så många frågor om. "Storskalig, kraftfull och snabb handling" krävde Antje med flera. Den sortens krav har på Bloggardag en skrämmande inverkan. När Antje et consortes därtill påstod att "det handlar om människans långsiktiga överlevnad" utan att nämna Jesus i sammanhanget, blev Bloggardag bekymrad. Fast det kanske var lika bra vid närmare eftertanke att inte nämna Jesus. Det hade kunnat bli krav också av erbjudandet om frälsning. Lite underligt är det väl ändå och kanske underligast att det nog egentligen inte får påpekas vilka krav Antje är med om att ställa.

Nu faller biskop Anders Nygrens ord i minne: man inte ska underteckna inlagor, reservationer eller artiklar en masse. Man blir fånge i sammanhang och text var hans mening. Bättre skriva själv. Men måste vi inte utgå från att Antje menar vad texten utsäger?

Antje hävdar nu, att vi sannolikt redan passerat ett antal "tipping points". Det förnekas på Klimatsans, men Bloggardag behöver inte fastna där. Om vi redan passerat är det då inte lika bra att med ökat antal fromhetsövningar bereda sig för slutet? Är det, oss emellan – men säg det inte till för många, så att en accelererande uppvärmning blir omöjlig att stoppa? Après nous le déluge. Å andra sidan kan man väl mäta om isen vid Arktis verkligen smälter? Då får Bloggardag problem med data som säger att isen i år är tjockare och Nordvästpassagen inte framkomlig. Stasisbrytaren Oden var på plats vid Nordpolen denna sommar och då går det väl att få sakinformation om läget? Siffror, mätresultat!

Koldioxidutsläppen ökar, heter det. I Sverige har de väl gått ner eller är det något Bloggardag missat?

Kravet blir krav på snabb omställning, en transformation av alla viktiga sektorer. Efterkrigstidens (Bloggardags livs) produktions- och konsumtionsmönster måste läggas om. Det handlar om materialanvändning, infrastruktur och jordbruk. Här ska planteras skog! Men gör vi inte det? Aldrig har Sverige varit så skogsbevuxet som nu? "Enskilda länder, företag och andra aktörer måste gå före och genom goda exempel visa på framkomliga vägar." Då anmäler sig misstänksamhetens hermenutik till tjänstgöring. Är inte stormakten Sverige en rätt liten aktör i sammanhanget om vi ska vara hederligt klarsynt och vad händer då med rekyleffekten, när andra blåser på i stället?

Vilken roll ska Svenska kyrkan spela? "Fokus för stora delar av finanssektorn måste förflyttas från spekulation i tillgångsvärden och strävan efter kortsiktig vinst till att stödja långsiktigt hållbara investeringar." Hur ska vi ha det med Kyrkofonden då? Bloggardag har ju sett den typen av investeringar när Västerås och Linköpings stift t ex fattat finansiella beslut. Där har bränts stora belopp. Till vilken nytta? Men ädelt var det. Hur menar Antje?

Antje uppfattar att vi befinner oss i ett läge som är likartat med krig. Det är därför denna akuta kris, lägg märke till ordet "akuta" men också till ordet "kris", kräver "storskalig, kraftfull och snabb handling". Mobilisering och sådana beslut som fryser den finansiella marknaden? Militära hemligheter ska inte avslöjas, men för detta har Bloggardags mycket nära kompis övats utan att darra på manschetten. Det är storskaligt och omvälvande, kan Bloggardag meddela. Antagligen vet inte signatärerna vad de kräver i praktiken, men orden är storståtliga. Det politiska idealet som förfäktas när den här sortens snabba, drakoniska åtgärder ska till, torde alla kunna identifiera. Nu darrar manschetten.

Är det Hans Jonas (1903-1993) som stimulerar Antje? Hans bok Das Prinzip Verantwortung kom 1984 och såldes i 200 000 ex i Tyskland och blev kanonisk skrift för Die Grüne. Det är i den boken Jonas förespråkar införandet av grön diktatur. Var Hans Jonas stimulerad av gnosticismens tänkande, det han skrivit sin doktorsavhandling om? Bloggardag vet inte och har svårt att tänka när larmklockorna ljuder så ihållande och så högt. Antje, Malena, Kristina Persson /hon som var framtidsminister/ liksom professor Johan Rockström /agronomen ni vet/ samt Anders Wijkman m fl är de trovärdiga vittnena. Wijkman signalerar att det är "Romklubben" han företräder. När Bloggardag noterar detta, ropar han: "Hello, Malthus! Here we go again!" och slår sig ihop med Malthuskritikern Karl Marx.
Antje tycks alltså associera sig med – Romklubben, som i hög grad är ett politiskt projekt, vars program borde analyseras kritiskt. Bloggardag häpnar. Bloggardag ber därtill: Hjälp min otro!

Nu ges vidare besked: Krisen "kräver också en målmedveten samverkan med olika samhällsaktörer, inklusive kulturlivet och trossamfunden för att bearbeta de existentiella frågor som nu ställs på sin spets." Det totalitära draget i denna samhällssyn är på intet sätt undanskymt. Antje är uppenbart ute efter att "gjuta nytt blod i ett politiskt system som stelnat i gamla tankemönster". Det låter precis så totalitärt som det var på 1930-talet. Weimarrepubliken har gjort sitt. Tid för ett tredje rike. Så tänkte dom. Då... Bred politisk samling under ledning av... Ja, ni vet själva och vet ni inte finns det historieböcker. När det parlamentariska systemet kallas "det partipolitiska spelet" och i stället mer övergripande värden ska prioriteras, då är vi faktiskt illa ute. Och detta undertecknar Antje. "Antje Jackelén, ärkebiskop" står det.

Övergång till ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle ska nu ske. "Vi undertecknare erbjuder oss att dra vårt strå till stacken i bygget av den postfossila värld som ännu är möjlig att utveckla under värdiga former." Jaså. Men valresultatet indikerar att signatärerna inte uppfattas som trovärdiga. Det hjälps kanske inte. Ska Antje alltså ställa om Svenska kyrkan till att bli en aktör som bearbetar de existentiella frågor som nu ställs på sin spets? Ställs och ställs? Undertecknarna ställer dem. Är detta verkligen folk att förlita sig till. Bloggardag tror inte det. Bloggardag misstror. Han ser och hör de totalitära uttala sig. Nu ska de dra sitt strå till stacken för att bygga den absoluta staten. Med de bästa avsikter naturligtvis. Tro inget annat och misstro dem just därför.
https://www.dn.se/debatt/den-akuta-klimatkrisen-kraver-bred-politisk-samling/

Att Antje också ska uttala sig om valet kanske överraskar somliga, men de reformerta gör så. Det gjorde väl inte Josefson, inte Sundby, inte Werkström, inte Weman, inte ens Hammar och Wejryd? Men Antje! Dött lopp mellan blocken, skriver hon. "När något är dött letar alltid teologen efter liv."

Vad detta än var, så visst är det mest dum fromsinthet om det nu inte är fromsint dumhet. Antje vet hur det ska vara och identifierar utmaningarna: "för den sociala sammanhållningen i vårt land liksom för den allt överskuggande klimatkrisen." Läs det igen, jag kursiverar för att underlätta läsförståelsen: allt överskuggande. Då vet vi. Att krisen skulle kunna vara Guds krisis över världen och att denna kris skulle leda till Kristus fick vi inte höra. Den allt överskuggande klimatkrisen. Så talar – en ärkebiskop.

Bloggardag säger som Bach: Ich hab' genug!
Då har han inte ens orkat tränga in i frågan om "den sociala sammanhållningen". Antagligen är det världsbilden i Dagens Nyheter som spökar; folk på landet är dumma, sämre utbildade och röstar därför SD. Dummast är de i Skåne, Antjes gamla Lundastift.



27 kommentarer:

  1. Glöm inte små profiter, menar profeter.

    Läs om "Lena", lena Lena kan...Var!? I "Mässa för obekväma"


    Kicki i Vällingby

    SvaraRadera
  2. Det beklämmande är att Antje tycks sakna självtillit. Hon accepterar att bli en i en hoprafsad skara med ytterst skiftande kompetens. En ärkebiskop skall uttala sig i egen auktoritet!

    SvaraRadera
  3. Om nu människor behöver "bearbeta de existentiella frågor som nu ställs på sin spets", så kanske kyrkan med ÄB i spetsen borde tala mer om Jesus Kristus och hoppet om uppståndelsen? En mer existensiell fråga än det eviga livet lär väl knappast finnas?

    Sedan tror jag visst att DN:s analys är felaktig, när ett antal valdistrikt har räknats så har SD fått ett mycket lägre stöd än annars i län som Värmland (13%), Gotland (13%) och Norrbotten(13%). Det är två län på landet med i genomsnitt lägre utbildningsgrad än Skåne Väst(utom Malmö kommun) (27%) som är en storstadsregion. I Malmö kommun har hittills Vänsterpartiet sin peak på 12,5%, vilket kanske föranleder någon att tro att just malmöiter är klokare, oaktat om detta skulle vara en frukt av Antjes biskopsgärning eller inte. Huruvida Kalmar län (SD 24%) har många högskoleutbildade vet jag inte, men många skulle nog betrakta det som lantligt. Är de måhända dummare i det län där Dag Sandahl utövat sin prästerliga tjänst?
    Lite intressant i röstsammanräkningen är att Kristna Värdepartiet hittills håller sig drygt hundra röster över NMR. Vi får väl se hur det slutar.

    SvaraRadera
  4. Intressant!

    I samhället som tycks besatt av fascistskräck, växer sig den fascistiska mentaliteten verkligen allt starkare. Fascismens banérförare är etablissemanget. Centralkyrkan betygar sin trohet till det progressiva samhällsbygget och eldar på. Klimathotet är perfekt för att övertyga massorna att lämna över ledning, makt och tillgångar till eliten. En yttre fiende att mobilisera inför. Givetvis på klassiskt manér lite judehat i den progressiva soppan. De gröna skjortorna dras på av opportuna och förskrämda själar. Propagandan är intensiv. Det skall marscheras. Avanti! Vorwärts! Framåt! De eldande ropen känns igen från föregående sekel. Kättare identifieras och marginaliseras. Alla skall med! De stora orden predikas och de omvälvande lösningarna proklameras. Det är bråttom med den gröna fascismens införande. Så många totalitära försök har gjorts och misslyckats. Lyckas det denna gång?

    Lars Jensen

    SvaraRadera
  5. Artikeln är saklig och helt i linje vad som bekräftas från olika pålitliga håll. Inget att häckla över det.Men jag misstänker att allting som kan användas mot ärkebiskopen kan offras för det ädla syftet att undergräva hennes position . Vi kan offra mänskligheten bara vi blir av ärkebiskopen. Hm,är priset en smula för mycket ? Kostar inte det mer än det smakar.

    SvaraRadera
  6. Antje och hennes kvarvarande 68-kompisar i Uppsala tycks nu likt Antikrist gå runt som rytande vilddjur - ty de vet innerst inne att deras tid snart är förbi. De saknar begåvning och hängivenhet för att leda, rusta och utveckla Svenska kyrkan. Kvar blir narcissistiska försök att få medial uppmärksamhet. Antje försöker bygga ett monument över sin egen förträfflighet, hon vill vara vår tids Nathan. Skillnaden är att ingen tvivlar på att Söderblom var en betydande forskare och ande, oavsett vad man tycker om innehållet. Teologi och forskning tycks för henne vara ett sätt att vinna auktoritet och självkänsla, inte ett sökande efter sanning eller efter Kristus.

    /TD

    SvaraRadera
  7. Kan inget geni uppfinna en "floskeleliminator" genom vilken mångas texter borde köras - före publicering?
    Tänk om man hade gått teknisk linje i stället för latinlinjen!

    LG

    SvaraRadera
  8. Vad ska vi med ärkebiskopar och biskopar till? De hjälper oss inte till Gud. Kan man skippa dessa fördyrande och ångestframkallande mellanhänder?

    SvaraRadera
  9. Inte möjligt så länge denna världens furste, är dess furste. Men måhända andra sätt att omintetgöra djävulens gärningar ändå står tillbuds!

    SvaraRadera
  10. Markku Hirn

    Att citat:
    Artikeln är saklig och helt i linje vad som bekräftas från olika pålitliga håll
    Slut citat.

    Säger inte mycket i sig det går alltid att hitta sakkunniga som håller med .ramförallt när påståendena är PK och ger forskarna pengar och politrukerna möjligheter att genomdriva impopulära beslut.

    Det stora problemet är - vad har vi skall med en ÄB om densamme inte leder en Kyrka? SVeK må ha blivit en lobbyistorganisation och en försörjningsinrättning för politruker men det är inte Kyrkans uppgift att vara!

    //HH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har följt denna frågan sedan Den Tysta Våren. Jag vågar påstå att FNs klimat panel bestod av riktiga , icke köpta, sakkunniga . ÄB är ett problem bara för dom hon är ett problem. Kyrkans struktur tillåter stor frihet om man inte förklarar sig för en kvinnoprästmotståndare och vill bli vigt som präst.

      Radera
  11. Jodå, det har verkligen bränts stora belopp!

    -BloggarDag har helt rätt: det har bränts stora belopp på olika satsningar: Västeråsstiftets mångmiljonsatsning i Afrika är ju bekant. Jag känner också en, som tidigt i tidningsskrift reagerade mot den; det var några år sedan.

    Men det i särklass största belopp, som Svenska kyrkan bränt till ingen nytta stavas Ansgarsskandalen, som bloggläsarna har kunnat läsa tidigare fast då uppenbarligen bara ryckt på axlarna åt. Det som brändes där - är, mellan tummen och pekfingret - 15-20 gånger större än ovannämnda Afrikasatsning.

    Det fanns också en som tidigt reagerade och slog larm om denna jätteskandal men som själv till dels blev skandaliserad, dock utan resultat.

    Märkligt att BloggarDag inte i sin uppräkning nämnde denna tresiffriga miljonsumma, som hade gjort precis samma nytta om den hade vräkts i den Ansgarsliden geografiskt närliggande Mälaren som den gjorde i den totalt onödiga aktuella byggnaden.

    Så var denna oomkullrunkeliga sanning återigen poängterad och inskärpt för bloggläsarna. Men eftersom den kommer från "fel" håll fortsätter säkerligen de flesta läsare att skaka på axlarna och tiga still.
    Har de glömt orden: Sanningen skall göra er fria"?

    För övrigt får ärkebiskopen Antje Jackelén sig en ny skopa i bloggtexten, säkert den hundrafemtioelfte i ordningen.

    Ja, tänk om bloggaren och kommentatorerna hade haft henne och de andra biskoparna att kritisera, underkänna och odugligförklara!

    Vilka skulle de då ha haft?
    Jo, nu vet jag - förstås! De förtroendevalda givetvis. de som ansvarar för kyrkans personal, ekonomi, byggnader, mark och allt annat som hör förvaltningen till.

    Särskilt skall de som är valda på politiska partiers listor brännmärkas. De andra går fria, ty de vill ju kyrkans bästa. De förstnämnda vill ju bara partiernas bästa och är totalt ointresserade av kyrkan, tron och Herrens budskap!

    Har ni hört och läst detta förut?
    Då vet ni att det är ett dagligt mantra öpå BloggarDags blogg - ett mantra i olika variationer, kryddat och saltat med olika sorter dagligen.

    Så skönt då att tryggt veta, att Svenska kyrkan står pall för kanonaden, eftersom densamma bara är som ett myggbett på en elefant, vilket jag tidigare nämnt. Så stark är Svenska kyrkan.

    Och så svag är ovannämnda kritik! Det är väl en tilltalande obalans?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man jämför med vad de vart fjärde år återkommande kyrkovalen kostar, så var väl kostnaderna för Ansgarsliden inte så mycket att bekymra sig över.

      Radera
    2. "Om man jämför med vad de vart fjärde år återkommande kyrkovalen kostar, så var väl kostnaderna för Ansgarsliden inte så mycket att bekymra sig över."

      För att inte tala om kostnaderna för årliga kyrkomöten.

      Radera
    3. Jaså, Elisabeth!

      -Vet Du om att Ansgarslidsskandalen omfattar vid pass minst 150 miljoner kronor och alltså är i en utgiftsklass, som nångdubbelt överträffar kyrkovalens? Vill Du för övrigt avskaffa dessa demokratiska ställningstaganden för kyrkans sex miljoner medlemmar så bör Du deklrarera detta öppet.

      Jag kan tillägga, att kyrkoledningen för många år sedan lovade att sammanställa de skyhöga kostnaderna för Ansgarsliden efter krav från mig i KM men hittills har inga siffror offentliggjorts.
      Också denna tystnad är en demokratisk skandal. Men avslöjande.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    4. Dike skulle rätteligen fått svar av Kyrkostyrelsen. Det var utlovat men kom inte. I ett sådant svar hade det kunnat klargöras, att vi talar investeringskostnader. Dåvarande Föreningsbanken gav lån, de har väl prövat låneärendet. Och mycket var redan byggt. Ansgarsliden hade ihop med Sigtunastiftelsen kunnat få fortsätta som det en gång var tänkt. Då hade folket i Antjeborg också haft en mötesplats med kurser och konferenser och då hade vanligt kyrkfolk kunnat skåda in i all den härlighet som en kyrka på nationell nivå kan åstadkomma. För att inte tala om den resurs en konferensgård med profil skulle ha i den ogudaktiga Mälardalsregionen. Så tänker en folkkyrklig. Dumsnåla moderater tänker inte så. Det finner en del av oss märkligt.

      Radera
  12. Dike jagade på och skrämde etablissemanget. Ingen vågade därefter stå för satsningen på Ansgarsliden. I kyrkostyrelsen försökte den tappre Dag Sandahl föra fram de ungkyrkliga/folkkyrkliga visioner som en gång legat bakom bygget av stället, men uppgivenhet och ohåga segrade. Alltså föröddes stället. Dike ska inte anklaga. Han ska anklagas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det skall Dike inte!

      -Nej Du, jag skall inte anklagas för att ha blottat den i särklass största ekonomiska skandalen i Svenska kyrkan!
      Jag kräver inte hyllningar, men Du borde låta bli, efter allt som blottades, att antyda anklagelser mot den som slog larm!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    2. Dikes blottande skrämde så till den milda grad. Ingen av de inflytelserika vågade stå upp för satsningen och se till att den kunde bära frukt. Denna lika lite som mycket annat som effektivt skulle dödas. Inte för att födas på nytt till ny gestalt utan utplånas. Var är de stora satsningarna nu? Bloggardags svenskkyrkliga historia går djupare och längre än Dikes, den saken är uppenbar. Så har jag redan som liten gosse fått hälsa på Maffe.

      Radera
  13. Till all lycka har vi idag alternativa media som kan ifrågasätta MSM:s ideologiska (oftast subtilt kulturmarxistiska) propaganda. Ett område är klimatalarmismen, som de ledande drakarna DN och SvD strax inför valet fylldes av ett alarmerande stort antal artiklar i syfte att få MP över 4% spärren. Man lyckades men till all lycka är det kulturmarxistiska MP nu vingklippt. Lyssna exempelvis på SWEBBTV på youtube, bl.a. TD Lars Bern: Miljörörelsens skräckpropaganda samt Om det överdrivna klimathotet. Därtill kompletterat av Peter Stilbs, prof.em. i fysikalisk kemi: Om det överdrivna klimathotet. Hans Jonas var elev till den kände exegeten Rudolf Bultmann och resultatet är en följd därav. Den kände Hedelbergexegeten professor Klaus Berger har i Sind die Berichte des Neuen Testaments wahr? 2002, 18-19 visat att i Bultmanns ”standardverk” Die Geschichte der synoptischen Tradition på endast 20 sidor finns 32 påståenden utan i strikt mening vetenskaplig relevans. Bultmann ger i regel inga vidare motiveringar för sina påståenden än sina egna subjektiva intryck. Vi behöver således lite perspektiv på vad som antas och säges vara sant.

    SvaraRadera
  14. Läs en intressant men skrämmande redogörelse för detta i boken "Nöd för Sverige" av Magnerot sid 67-85 "från Babel till New York".Privat egendom,privata fordon ,personliga resor och enfamiljshus ska avskaffas och värdens världens befolkning minskas till 2030.Är förresten inte påven med på noterna ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lennart Magnerot har dock inte haft det goda omdömet att skicka boken till Bloggardag för anmälan på bloggen...

      Radera
    2. Bevare oss väl, en sådan sk-tvärld är inte värd att leva i.

      Radera
  15. Är det ingen annan än Bengt Olof och jag som tycker att det är synd att Feminismisk initsiativ krossades som kandidat till riksdagen? Vi var ju så nära sist!

    ANTONIO

    ANTONIO

    SvaraRadera
  16. Håller med Alphadeltagares fråga: vad ska vi med ärkebiskop och övriga biskopar till? Dekorera vissa tillfällningar? Osynliga administratörer? Politikernas gisslan? I sanning en dyr utgift.
    F ö: varför ska det vara så förtvivlat svårt att hålla samman den konservativa/radikala grenen av SvK? Ideliga misstänkliggöranden, många nedlåtande kommentarer av de olika grenarna m m. Sluta upp med att t ex kritisera Kristina Sandlund, Oaseörelsen, aKf m fl. Det gör mig ont att vi som håller på Bibeln, bekännelsen och bekänner oss till Jesus som världens Frälsare och behovet av mission har sådan usel relation till varandra.

    SvaraRadera
  17. BOD,

    Den i särklass störta ekonomiska skandalen inom SVeK är väl de alltför ofta återkommande och för SVeKs bevarande onödiga okristliga "kyrkomöten". Varje sådant , enbart för politrukers välbefinnande och möjligheter att ytterligare rasera de sista remanenser av en apostolisk kyrka kostar mellan två och tre Ansgarsstiftelser. Detta utan att tillföra något positivt! Det om något är skandal. Ansgarsstiftelsen hade potential och kunde lett till något för kyrkan positivt om det hade fått utvecklas som planerats. Dagens KM ruinerar endast SVeK. Detta såväl ur kristen synpunkt som rent pekuniärt men visst, det försörjer ett stort antal politruker.

    //HH

    SvaraRadera