söndag 30 oktober 2016

Om kriget kommer

Bloggardag på söndagar är stillsamma tillställningar, men det kan väl inte betyda att det måste talas dunkelt om allvaret. Jag frågade en mig närstående hur det kändes att det nu blir sådana militära åtgärder vidtagna i vårt närområde som jag talat om i somras. Svaret blev att det inte kändes riktigt bra. Det var rätt svar.

Jag har i veckan försökt föreställa mig det som nu händer insatt under 1980-talet.
Vad hade hänt i det militära försvar vi då höll oss med om två korvetter, plattformar för låmngdistansrobotar, gått genom Bälten och så fortsatt mot Baltisjk, som (oklart hur länge) skulle vara hemmahamn? Tre korvetter till ska levereras dit.
Därtill förstärker NATO i vårt närområde, det talas om ett mer ansträngt läge, trupp förflyttas till Gotland, robotar ställs vid finska gränsen (och det är inte vi som gör det...). Iskandermissiler placeras i oblast Kaliningrad. På mig verkar det som om det med det gamla måttet mätt skulle ha kallats till militära övningar i första hand för befäl och specialister. SÖ, alltså.

Jag har svårt att föreställa mig ett bättre dramatiskt krigsspel än detta, som alltså ska tryfferas med flyktingkris och fler flyktingar som trycker på vid Europas gränser. Jag undrar vad mina militära chefer sagt på genomgångar då det rapporterats om tusentals döda detta år i Medelhavet. De hade sett allvarliga ut och börjat fundera över det klassiska scenariot med stora båtar som tagit sig till Sverige med tusentals flyktingar ombord. De hade också bekymrat sig över kommunikationer och samband samt haft särskild uppmärksamhet riktad mot ryktesspridning och desinformation. Lite understöd hade de fått av den psykologiska beredskapen. Vi har ingen sådan myndighet längre.

Under övningarna hade väl särskild vikt lagts på att kolla anläggningar, utrustningar och personalsituation. Vi hade fått in båtförare, som skulle fräscha upp gamla kunskaper. Särskild vikt hade lagts vid att skärpa uppmärksamheten mot infiltrationsförsök och därtill hade skyddsobjekten fått särskild bevakning, kan jag tro.
Alla hade fått öva med sina vapen och kuppammunition hade delats ut. Det hade särskilt sagts att kuppammunitionen var just detta. Jag hade fått två askar i min omfattande utrustning när jag kom till mitt regemente, men trodde att detta var för att jag skulle ner och skjuta på skjutbanan. Jag gjorde så och kom glatt till förrådet för att hämta ny ammunition.
"Har du skjute bott koppammunisjonen?", ropade den häpne blekingske förrådsmannen.
Jag fick ny.
För fortsatta övningar bad jag regementets främste pistolskytt om ammunition och instruktion. Hans pistol var något alldeles särskilt med kolv skuren efter hans hand. Mina två tjänstevapen var standard.

Ingenting av detta sker nu. Inte ens att kuppammunition skjuts bort.
Och jag funderar mycket över det som var och det som är.

Lever vi i en förkrigstid?
Oron är mer artikulerad ute i Europa än här hemma, tycks det mig. Förråd för 10 dagar manas tyskarna att ha. Brittiske försvarsministern talar allvarligt om läget med stora marina förband i Brittiska kanalen. Hybridkriget kan dock utan militärt våld slå ut kommunikationer, datorer, tv, tidningsproduktion och sannolikt el och därmed transporter. Bensinpumpar drivs av el, t ex. Flygplatser och tåg också. För att inte tala om bankautomater.

Vad pågår mellan Ryssland och Ukraina egentligen och vad syftar man till i Irak och Syrien? Vad sker i Jemen? Hur blir det om Europa inte håller ihop? Vad med desperata människor, som förstås inte i längden kan leva som  de nu gör - på flykt och under vidriga omständigheter.

Sverige är inte ett förstahandsmål, det fattar jag. Men fattar ni att vi inte klarar oss undan och att vårt närområde förändrats till det sämre? I Litauen sprids en liten bok, 75 sidor, med råd och anvisningar till folket. Där finns det vi kallade stridsvagnskort, bilder av stridsvagnar att identifiera. Samt hotlinne för att rapportera misstänkta spioner. Say no more.

Jag ska till Rydaholm idag.
I utsatta lägen vill det till att sköta helgelsen. På plats där Jesus efter sitt löfte är. En kyrkokristen får leva ett rikt liv i finaste sällskap. I Rydaholm blir det en historisk mässa, lika historisk som den Frasse firar på tisdag. Historiska mässor är inkarnationens poäng. Gång på gång. I historien. Min, t ex.

12 kommentarer:

  1. Det är söndag och blogginnehavaren mässar och går på i de gamla galoscherna. Nya skor kräver nya galoscherna.På samma sätt kräver en ny, modern tro en ny gudstjänst. Vi kan fira olika jubiléer och s k ekumeniska dokument till förbannelse. Vad som krävs om vi för en stund lämnar rummet och går in i tiden är nyreformation. Det katolska är passé. Vi vänder oss till vår vän den bäste som svarar Se jag gör allting nytt. När blogginnehavaren anländer till Rydahol
    m möts han av de som vill se till att allting ska bli nytt . Vågar han gå ner från predikstolen och lyssna på de som vill följa Se jag gör allting nytt.
    Där minst två träffas i hans namn sker det nya...
    Här står vi alla frimodigt och samsas under parollen :Vi kan.Ja,vi kan...
    Ulf H Berggren Fri, tesfri

    SvaraRadera
  2. "Vad pågår mellan Ryssland och Ukraina egentligen....

    VILL du veta det?
    Kolla då här vad en fredsforskare säger.

    https://www.youtube.com/watch?v=9kNtAWKHm1c

    .... och vad syftar man till i Irak och Syrien?"

    Svårt att räkna ut?

    http://www.deutschlandradiokultur.de/man-toetet-um-erdoel-zu-kontrollieren.1008.de.html?dram:article_id=207351

    SvaraRadera
  3. Krigshetsarna är som alltid drabbade av hjärnspöken. Det är det USA-ledda Nato med den förblindade krigsbögen Stoltenberg som utgör faran för världsfreden och mänskligheten. I Europa är det fyra länder där blådårarnas vansinne prunkar som bäst: De reaktionära högerväldena Polen, Litauen, Ukraina - samt den gravt USA-infekterade marknadsdiktaturen Sverige. /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. John, tack för denna kommentar. Den ger oss ett riktmärke för hur vi skall bedöma och värdera annat du skriver.

      Radera
  4. Om kriget kommer fanns förut som bilaga till telefonkatalogen. Där stod det att varje uppgift om att motståndet skall uppges är falskt. Nu finns inte ens telefonkatalogen. Och inte något försvar värt namnet. Politikerna har svikit oss i sin mest grundläggande plikt. Kyrkan har varit tyst.

    SvaraRadera
  5. Rysslands Medelhavsflotta har sin bas i Syrien. Oklart vad nya makthavare i Syrien skulle tycka.

    Rysslands Svartahavsflotta har sin bas på Krim. Krim är nu under rysk kontroll men fortfarande utan ordentlig kontakt med ryskt fastland. Lämplig hamn finns i Östra Ukraina.

    Rysslands Östersjöflotta har sin bas i Kaliningrad som saknar kontakt landvägen med övriga Ryssland. Nu finns missiler både på plats och i Östersjön för att säkra transportmöjligheterna. En korridor genom södra Litauen vore dock toppen och då ligger Gotland illa till.

    Allt man behöver för att förstå världsläget är en karta. Nåja, inte bara. För att förstå varför USA envisas med att stödja just Saudiarabien måste man också känna till att det låga oljepriset som detta samarbete kan ge slår stenhårt mot rysk ekonomi.

    Frågor på det?

    SvaraRadera
  6. Vintertiden normaltden stör mig. Det tidigt, tidligt fallande mörkret får mig att undra om jag är i kvällens självkritiska timme. Nåå, jag skakade tass med min favorit från veckans CTR-seminarier Eero Huovinen -så heter han.
    Jag ser nu att han är den lutherska ordf i den evangeliska/lutherska -romersk /katolska enhetskommisionen som gett utFrån konflikt till gemenskap.
    Det var han som tyckte att präster biskopar pratade mer än de lysande och gav oss rådet :Listen, listen, listen.
    Och är det inte ett kännetecken på oss på Dagbloggen att vi förtjust bär fram det egna och har svårare att ta till oss vad den andre skriver. HOPPSANSA.Det var ju förra timmen som var den självkritiska...
    Ulf H Berggren

    SvaraRadera
  7. Det blir inget krig, pojkar! Glöm nu för ett par dagar det hysteriska vapenskramlet från borgerligheten och dess otäcka tidningar med Dagens nyheter högst upp på Nato-dynghögen.

    I morgon kommer Fridens Främste Företrädare påven Franciskus till Sverige. Det är mycket, mycket större!

    Ulf! Lycka till i Lundadomens skrymslor nu i natt. Jag antar att du just nu är i full färd med att smyga dig på plats. /John

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte30 oktober 2016 kl. 18:54

    När jag kom till Sverige från Västtyskland i början på 80-talet tittade jag storögt på alla militärkonvojer och värnpliktiga i uniform, imponerades av flygrakorna på riksvägarna och noterade de talrika militära skyddsområden (stopp för mig att besöka Fårö mm) samt följde ubåtsjakten på TV. Hade man då berättat för mig att jag skulle uppleva
    * (för ett par år sedan) att MP ville satsa mera på försvaret än M
    * Gotland blev helt avlövat på militär närvaro under en tid
    * Ett politiskt parti till höger om M visar sig vara Moskvas femtekolonnare
    – då hade jag trott att någon mig skämtar aprilo…

    SvaraRadera
  9. Kriget har redan dragit över. USA?/Europa har bojkottat Ryssland så att valutan knäade.
    Krigsrisken kommer antagligen betydligt närmare om Sverige o Finland går med i Nato därför att vi(?) då stänger Öresund och tvingar(?) ryssarna att ta sig fram till sjön på flera ställen. Livsfarligt att låta amerikanarna raisa i våra vatten. Tyskarna är mer bevandrade sedan gammalt. De har kanske lärt något.
    Den stora frågan är ju hur vi bäst stödjer balterna. Ev sälja Gotland till Nato (har vi redan gjort det?).
    Bästa försvaret av Sverige är att utveckla kontakterna med ryssarnas vänner och redan där stämma i ån. Se till att det finns gymnasister som lär sig både ryska och kinesiska (även om inte amerikat gillar det, sorry). Lövén har gjort några försök i Indien och Brasilien. Mest överraskande(?) var väl Borgs jobb för AIIB. Hoppfullt?! an.

    SvaraRadera
  10. Anfallskrigen 1700 och 1808 förskräcker.
    Men vilken part var egentligen den anfallande?
    Vilken främmande makt har politiskt eller ekonomiskt intresse av att anfalla Sverige?

    SvaraRadera
  11. Mark Galeotti skriver att det är militär posering inför skiftet i den amerikanska presidentadministrationen som sker i januari 2017 (oavsett vem som än vinner). Helt enkelt räknar inte ryssarna med att få en lika vänlig behandling som under Obamas tid. Hur det än ligger till med Trump måste man ha i minnet att han ändock är beroende av det republikanska partiet för att kunna driva sin politik, och där finns inte mycket till sympati att hämta för Putin.


    Vore jag tillfrågad vad försvaret bör göra så är mitt råd att vässa kniven och hålla käften (mot alla provokationer). Dvs ungefär som finnarna gör. Samt se till att bygga upp försvarssamarbetet med andra EU-länder vilket redan är på gång men som knappt rapporteras i svensk press:
    http://omeuropa.se/rakna-inte-med-att-eu-faller-sonder-forsta-taget/


    Vad som än händer kan vi inte gå tillbaka till den tid då hela Sverige styrdes som en bruksort á la Borlänge 1950 och försvaret var sig självt nock. Eller räkna med att amerikaner och britter (Brexit! Självständigt Skottland och återförenat Irland är ej heller fjärran i tanken) ska ställa upp för oss i alla lägen. Kan vi samordna inom EU är vi inte alls så svaga som förstone kan tyckas (även utan britter är befolkningen långt större än USA:s, Rysslands eller Turkiets). Nostalgi är blott ett opiat för de andligt besegrade.

    SvaraRadera