tisdag 17 oktober 2017

FLASH! Väktarrådets i Iran lokalavdelning FLASH!

Väktarrådet i Iran bestämmer vilka som får ställa upp i de demokratiska valen i landet. Nu har Väktarrådet fått en lokavdelningen, idogt verksam inför biskopsvalet. Erik Johansson har ifrågasatts av diakonen Britta Svensson och komministern Lars Gårdfeldt, som till Ansvarsnämnden för biskopar anmält Erik Johansson. Ansvarsnämnden ska granska om Erik Johansson verkligen är en godkänd kandidat. Visserligen, så förstår jag framställningarna, är Erik Johansson som biskop villig att viga oavsett kön. Han vill samtala med kandidaterna om deras lämplighet och den innefattar hur de hanterar sin sexualitet, om jag fattat rätt. Då blir det väl rätt enkelt för Ansvarsnämnden. Kön är inte riktigt detsamma som sexuell läggning. Kyrkoordningen behöver kompletteras i så fall.

Jag kan ta en passus ur teologie doktor och komminister Gårdfeldts anmälan:

Av detta följer, att om en biskopskandidat öppet deklarerar att hen inte vill präst/diakonviga män som är gifta med en man, respektive kvinnor som är gifta med en kvinna, så  har denne biskopskandidat visat att hen inte kan samarbeta med alla andra inom kyrkan, oavsett kön.

Logiken kanske är något halsbrytande, men vi ska inte ha för stora krav på doktorer från universitetet i Karlstad, det är min bestämda mening och den respekterar jag.

Kl 13 i dag skulle Erik Johansson, på resa i Tanzania, svara Ansvarsnämnden. Han svarar säkert. Ansvarsnämnden har nog inte så svårt att hantera anmälningarna heller. Själv noterar jag fenomenet, det där med att intresset alltid eller aldrig ljuger. Men Erik Johansson får väl skriva både till syster Svensson och doktor Gårdfeldt och tacka för de många röster han får i morgon när lekmän, diakoner och präster vill markera. Det måste väl finnas rätt många som inte accepterar att deras rättigheter ska styras av Väktarrådets i Iran lokalavdelning under ledning av Britta Svensson och Lars Gårdfeldt

I väntan på chansen att få rösta kan den som vill gå in på kyrkligdokumentation.nu och läsa anmälningarna. I dag är det tisdag. Anmälningarna kom in i fredags kl 10.48 resp 17.19. Det betyder att saken väl inte kunde hanteras förrän i går, måndag. Jag vet inte när Erik Johansson åtspordes. Vad hade hänt om han svarat att han inte, med tanke på sina åligganden i den kristna missionens tjänst, kunnat svara förrän han kommit hem? Hade valet fått skjutas upp då? Fråga Väktarrrådets lokalavdelning, den som ska bestämma vilka kandidater man får rösta på i Göteborg.

9 kommentarer:

 1. Det förvånar mig att Väktarrådet dröjt så länge. Redan vid hearingen den 11 sept. var det många av oss som förstod, att det innebar en utmaning för HBTQ-rörelsen, när Erik Johansson bekände sig till en konservativa äktenskapssynen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken "konservativ" äktenskapssyn? Du menar väl trogen Kristi lära om äktenskapet (förutsatt att EJ även avhåller sig från att viga seriemonogamister)?!
   Antony

   Radera
  2. https://www.svt.se/opinion/ocksa-vi-har-ratt-till-en-respektfull-sjalavard

   https://goteborg.etc.se/nyheter/kontroversiella-prasten-kan-bli-goteborgs-biskop

   Radera
 2. Att Lars Gårdfeldt är "präst" i Svky samt teol dr, säger en hel del om både samdundets förfall och den akademiska nivån i konungariket!
  Antony

  SvaraRadera
 3. Resonemanget håller ju under förutsättning att en sexuell läggning är ett kön. Det kan det väl tänkas vara nu när det finns så många kön? Annars lägger vi till ett par kön bara?

  SvaraRadera
 4. Som hobbymykolog kan jag informera om att vissa svamparter har sex kön.
  Vad jag vet är dock inte biskopar inom SvK skyldiga att till ämbetet viga alla som så önskar oavsett leverne.
  Att hård utsortering av kandidater p.g.a. äktenskapssyn redan sker i Stockholm - tvärt emot avsiktet i gällande lyrkomötesbeslut - har ansvarsnämnden för biskopar ännu inte fått in något ärende om.
  Den som känner till Erik Johanssons historia är knappast förvånad, men tänk vilken glädje om det blev en biskop som vägrade viga omgifta.

  SvaraRadera
 5. Dag, i din artikel i Nya Dagen 2002-11-21 skriver du: "En annan sak är mer överraskande i Gårdfeldts berättelse. Han skriver själv att han låtsades heterosexuell och låtsades leva singelliv. Annars skulle biskopen inte prästvigt honom. Sådant kallas sedan apostlarnas tid för simoni, att köpa sig ett ämbete eller lura sig in i det. Gårdfeldt lyckades."
  Detta tydligen som svar på Gårdfeldts inlägg på DN Kultur 2002-11-15(?). Något som är värt att citera i sammanhanget?

  SvaraRadera
 6. Åh, konstigt att man kom på det lagom till valdagen. Vem hade kunnat tro? Fult spel.

  SvaraRadera
 7. Inget från BOD??
  Undrar
  F Pierre

  SvaraRadera