Till kyrkomötet 2018-2021 skickas Håkan Sunnliden, Värnamo från Växjö stift. Det betyder att jag under fem decennier har suttit i mötet men nu gjort mitt. Jag ställde upp efter att för fyra år sedan ha tänkt att det kanske var bra som det var. Det visade sig vara så. Men jag tänkte i vintras att det är knepigare om jag själv dragit mig undan om det nu blir knepiga tider i Svenska kyrkan, vilket jag tror att det blir.Det riktigt olustiga är att jag numera är ett hjärtslag från kyrkomötet. Håkans. Han får gå försiktigt på övergångsställen, äta hälsoriktigt och allt det där. Tredje ersättare är Simon Lind, 23 år från Öland. Det gläder mig. Han sitter i stiftsfullmäktige också.
Från Lunds stift kommer inte Berth Löndahl. I Stockholms stift slutar Kjell Peterson. Valanalys kan man ägna sig åt och jag kan pröva tanken att det är de svenskkyrkliga/högkyrkliga som slutar och de med samhörighet i OAS och EFS som drar in.
Man behöver inte vara särskilt förvånad. Den hårda gränsen har dragits mot dem som definierats som högkyrkliga. Det har skapat yta för EFS. Med den bakgrunden kunde de bli biskopar. Riktigt vilka som i kyrkomötet vårdar det svenskkyrkliga, kan man fundera över. Vilka har Lillklassen, Sveriges Barn och Hellstens konfirmandbok i ryggen numera?
Nu slipper kyrkomötet bråka om vem som suttit längst tid i kyrkomötet och ska vara ålderspresident också. Det är lika gott att bestyrelsen slipper förnedra sig en gång till. Jag antar att det är Anders Åkerlund från Rättvik. Det är ett uppdrag han är glad över.
Men nog finns det bland FK:s invalda från Göteborgs stift någon som kallar sig högkyrklig?
SvaraRaderaHåkan Sunnliden är väl en ganska god hybrid mellan högkyrklig och karismatisk Oas:are? Dessutom med viss erfarenhet från KM.
Du nämner Lillklassen. (Enligt Google är du den ende som gjort det det senaste året.) Den tidningen gjorde mig till kommunist för 60 år sen på ett ungefär. Sen när dom sköt Lumumba och det visades bilder på TV, ja, då tog jag det på allvar det fru Årvik sagt i söndagsskolan om gråt och tandagnisslan och huggormars avföda men också rättvisa och Bergspredikan. Sen blev det skilda vägar. Å på den vägen är det.
SvaraRaderaLars Johansson
Nu går det iofs att vara genuint svenskkyrklig utan att uppfylla just bloggarens mall med tidningar och böcker som är hämtade från bloggarens ungdomsår på 50-talet. Tror t.ex. konfirmandböcker som Gratis, Med Jesus genom livet och även Motljus kan sägas ge en svenskkyrklig identitet. Trist att Frimodig Kyrka backade, men fortfarande en grupp med enormt mycket engagemang och kunskap. / Markus
SvaraRaderaOk. Kyrkan har inte mandat att byta ut "ingredienserna" i nattvardselementen. Ni knorrar lite, men ställer er sedan framför altaret och tillreder en måltid ni inte riktigt tror gills av Gud.
SvaraRaderaKyrkan har inte mandat att viga kvinnor till präster. NU kan ni inte göra er altartjänst ändå, så som med nattvarden, som ni inte tror är en riktig nattvard, utan nu ska ni vägra och kräva att få ha det på ert vis, annars slänger ni kallelsen överbord.
Man kan också fundera över vad detta säger.
Själv är jag för övrigt emot att byta ut både vinet och vetet, trots att jag är en aning allergisk mot vete.
Är detta en reell eller påhittad inkonsekvens? Eftersom det fortfarande finns veteoblater att tillgå (även lågglutenhaltiga) skulle jag tro att de präster för vilka detta är viktigt kan lösa frågan utan att behöva kompromissa med sitt samvete.
Radera//Per H
Per H: Ja som sagt, kan de det? Bestämma att "jag delar ut oblater som innehåller vete samt riktigt, alkoholhaltigt vin".
RaderaJag har inte fått den uppfattningen. Det är druvjuice som gäller.
-Jag beklagar det oväntade!
SvaraRaderaDet som såg ut att bli den vanliga promenadsträckan för bloggaren till en ny mandatperiod i KM var alltså en väg med en sten på. Jag har själv inte än kollat personkryssens antal men är förvånad över resultatet, som naturligtvis för bloggarens räkning beklagas. Visst behövs ledamöter i KM som är pigga, käcka och muntra. En sådan är ju bloggaren.
Vad som rör sig i FK-familjen som har satt käppar i hjulet för honom, vet jag förstås inte; jag skulle förstås inte släppas in genom familjens dörrar, om jag ville. Men jag har heller aldrig begärt detta. Möjligen för att i den öppna kyrkan kanske få se handlingar eller dylikt.
Men jag vill samtidigt passa på att upplysa bloggaren och läsarna om att det i grunden INTE är väljarna som avgör, om kryssen skall gälla man eller kvinna. Inte om listan i stort saknar - som FK:s plägar göra - kvinnliga kandidater. Då blir det per automatik manliga kandidater som får kryssen. Håkan Sunnliden exempelvis.
BENGT OLOF DIKE
Men du far ju med direkt osanning! Såg du listan från Växjö stift?!
RaderaGenom en ekonomisk insats från gammalkyrkligt håll kunde Frimodig Kyrka bildas 2009. Då fanns en gemensam uppfattning om ämbete och tro. Genom olyckliga nomineringar och kryss finns inte detta längre. Frimodig kyrka gjorde nytta men jag tror att Frimodig kyrka har tjänat ut.
SvaraRaderaDet blev fel i hastigheten! 2005 skall det vara, inget annat.
RaderaPå FK:s kyrkomöteslista i Växjö stift fanns bland de första tio 5 män och 5 kvinnor. På motsvarande lusta till stiftsfullmäktige var det 6 män och 4 kvinnor. Vi såg Simon Lind, 23, bli yngst i stiftsfullmäktige. Och jag ska inte beklagas. Jag fick några kryss och Håkan Sunnliden 130 fler. Det finns säkert någon uppgift för mig också under kommande år i Guds rike. Det brukar det finnas. Håkan Sunnliden fick kryss därför att väljarna har förtroende för honom. Kollar jag kryssen fanns det förtroende för mig också. Alla kan vara nöjda. Så förfärligt det vore om livskvaliteten skulle bestämmas av att man satt i - kyrkomötet!
SvaraRaderaNej, livskvaliten sitter inte i kyrkomötet. Det säger jag som nu stått utanför efter åtta år i detsamma. Det enda man saknar är de ytterst trevliga och kompetenta gruppmedlemmarna. Jag får kompensera det genom att ta motorcykeln förbi Moheda till sommaren så får vi ha roligast (!) på egen hand.
Radera-Det finns väl plats för alla som vill?
Radera-Visst finns det plats för DS i Guds rike. Men det gör det väl också för alla andra, som vill arbeta för detta. Exempelvis via folkkyrkan och andra nomineringsgrupper. Att tillhöra FK är väl inte på förhand kvalificerande för detta väsentliga engagemang - eller har jag månne fel?
BENGT OLOF DIKE
Här kom lagiskheten åny. Plats i Guds rike för dem "som vill arbeta för detta". Bock i kanten. Detta är MTD-religion och inte kristen nådeslära. Skillnaden är avgörande.
RaderaAlphadeltagaren och BloggarDag,
SvaraRadera-Nej, jag far inte med osanning. Om ett fåtal kvinnor konsekvent placeras långt ned på en lista, uttrycker detta något, som jag inte nu tänker skriva.
Frimodig kyrka har i nuvarande kyrkomöte 12 mandat. Endast ett innehas av en kvinna. I det nya kyrkomötet får FK 10 mandat. Endast en är kvinna.
Hur förklarar ni detta?
BENGT OLOF DIKE
Jag tar ansvar för listan i Växjö stift. Vi satte en gammal stöt överst efter att ha frågat runt. På plats 2 en välmeriterad kvinna och på plats tre den som fick förtroendet. Om det betyder att styrelsen gjorde en missbedömning kan årsmötet överlägga om. Men det fanns lika många kvinnor som män på de första tio platserna. Den som förnekar detta uppenbara faktum är helt fel ute. Väljarna har ansvar! De tog det och valde rätt.
SvaraRaderaBloggarDag,
SvaraRadera-Som en av de ledande företrädarna för FK i landet och kanske den mest kände KM-ledamoten bör också bloggaren ha ansvar för den totala könsfördelningen, dvs den som jag diskuterar med refererade fakta.
Då de är fakta, kan de alltså inte förnekas. Uttryckt i siffror för två mandatperioder är de alltså 11-1, respektiver 9-1 för män mot kvinnor.
Jag upprepar vänligt: har bloggaren någon förklaring till detta?
BENGT OLOF DIKE
Förklaringen är ånyo väljarna. Jag har alls inget ansvar i endemokratisk organisation, där jag är ordförande i en stuftsavdelningen men annars inte alls ansvarig för hur listor sätts samman och hur väljare röstar. Klagomål på listan i just Växjö stift kan jag ta emot. Jag är dock stiftsavdelningens ordförande. Men samtidigt ska vi väl slå vakt om demokratin?
Radera