söndag 19 augusti 2018

Instinktivt

Bortsett från alla argument, allt bokläsande, allt skrivande, allt som vi förväntas ägna oss åt för att få en välgrundad mening, vad är det som gjort att vi alls finns till? Bloggardag funderar. Ett svar kunde vara "Guds goda vilja", men mer ohelgat? Är det inte så att anfäder och anmödrar medvetet eller omedvetet, instinktivt, sett till att inte utsätta sig för faror. Därför har de kunnat reproducera sig i generation efter generation och så har det fortsatt och fortsätter ett tag till.

Till överlevnadsmekanismerna hör att instinktivt kunna varsna vilka människor man inte kan lita på och vilka som därför inte ska åtnjuta förtroende. Deras bedömningar/hållningar/ ska misstros. För detta har det genom mänsklighetens historia inte krävts bok- eller artikelläsning. Bara den där instinktiva vissheten. Somliga har den i högre mått. Andra fattar inte när de möter en bondfångare.

Bloggardag vill inte döma hunden efter håren, men frågan ska förstås ställas vad hunden då ska dömas efter. Det är bättre att inleda med skepticism och övertygas om att den var omotiverad än att låta sig luras av enkla manér eller knep.

Om Bloggardag ser en person som talar utan all tillstymmelse till charm är utgångspunkten att detta är en person man inte omedelbart ska lita på. Nå, om Bloggardag möter en högst charmerande person? Lika illa. Det finns sådana som ler, men leendet når inte ögonen och som skrattar, men det är ett strupljud – "hehe"– mer än en glädjeyttring. Och så finns de som på allt sätt ska skrämmas och få oss att skämmas. Bloggardag är häpen, för detta borde inte vara möjligt i en upplyst nation. De entydiga sanningarna ska ifrågasättas. Men det finns politikområden där detta alltså inte får ske.

Nu torgförs sommarens torka, men inte torkan år 1868, som en ögonöppnare. Samma sak med bränderna. Lösningen på klimatfrågan? Minskad bilkörning och mer cyklande. "Aktiv mobilitet" kallas detta. Då läser Bloggardag att cykelolyckorna ökar kraftigt i Stockholmsområdet, men det är väl inget att i förstone fästa sig vid. Lund är föredömet. Tänk om, optimera, bygg om, bygg nytt!
https://www.di.se/debatt/debatt-sa-ska-farre-ta-bilen/?loggedin=true
Saken uppmärksammades också av boulevardpressen.

Nå, nu är Bloggardags problem att han saknar all tilltro till rikdsagsledamoten Karin Svensson Smith. Hon är i grunden totalitär och gillar, detta är Bloggardags egen men högst kompetenta bedömning, att kommendera andra. Är detta en Bloggardags ohelgade fördom eller en överlevnadsinstinkt? Svaret är givet. Överlevnadsinstinkt, en sådan som fäder och mödrar hade. Detta är verkligen Bloggardags mening och han respekterar den.

Cykeln ska vara norm. På externa köpcentra ska kommunen kunna lägga parkeringsskatt, men det ska också gälla vid arbetsplatser. Bilisterna ska betala marknadsmässiga priser. Gratis eller billig parkering är ett hinder. Ytor för bilparkering och utrymmet för bilar som rullar ska minskas. Det kallas "mobility management"och betyder "beteendepåverkande åtgärder". Någon älskar att kommendera. Detta är de totalitäras grundhållning.

"Få tvivlar nu på att det finns ett samband mellan användning av fossila bränslen och de temperaturrekord som har uppmätts." Jaha. Men det ges också besked: "Det finns inte tillräckligt med bioenergi för att ersätta alla de oljeprodukter som transportsektorn drivs med." Nähä. Slutsatsen blir alltså omställning till cykel.

Är hon vice statsminister, hon som i går talade om "galet väder"? Då säger Bloggardag inte "infantilisera inte mera" –för det torde vara omöjligt. Väder kan inte behandlas i kategori galet eller förståndigt. Torrt eller blött kanske. Varmt eller kallt. Men inte galet, absolut inte galet. Den som tror detta måste obönhörligt driva en galen politik, det är Bloggardags vetenskapliga slutsats.

Annars är det Hufvudstadsbladet som gäller med en artikel om klimatförändringar. Artikeln fuskar inte bort allvaret men ger inte heller ett intryck av att klimatbedömningar är vetenskapligt enkla. Inte sällan är det nyttigt att gå över nationsgränsen till den östra rikshalvan. Ansatsen är hoppfull. Klimatkrisen löser sig kanske. Problemhanteringen läggs ut över generationerna.
https://www.hbl.fi/artikel/klimatkrisen-loser-sig-men-kanske-inte-utan-problem-finland-ar-ett-av-landerna-dar-temperaturfora/

Nu återvänder Bloggardag till fäderna och mödrarna. Bloggardag har sett rätt mycket av det gamla bondesamhället och slitet, för det var verklighet under 1950-talet i Kronobergs län och Moheda provinsialläkardistrikt. Elin Wägner och Flory Gate bedrev jordbruk i Lädja. Elin Wägner hade tidigt satt igång de lokala debatterna bönder emellan. Lite roligt var det. Det blev samtal därför att damerna ifråga var sådana man inte instinktivt misstrodde. Men andra blev inte trodda därför att folk inte är några dumskallar och därför inte vill låta sig kommenderas av sådana. När det handlar om torka och markbränder kunde bönderna fundera över år 1868 och rusta sig för nödår, för de visste att sådana kan komma. De bad om god och tjänlig väderlek. Och så visste de att jorden faktiskt slits ut och de väntade nya himlar och en ny jord efter löftet. Det var klokskap. De kunde därför vara för tillväxt och när den kom byggdes ett samhälle för välfärd åt de många. Länge leve den heliga misstron och inte bara vår allraheligaste tro! För det var just misstro som ledde Elin Wägner och Elisabeth Tamm att skrivs boken Fred men jorden, som kom i juni månad år 1940. Nytryck med förord av Flory Gate på Arkturus förlag 1985. Misstro eller instinkt? Det handlar om "tyngden av våra argument och makten av vår känsla", skriver Wägner och Tamm. (nytrycket s 61) Flory Gate talade om att handla enligt sin intellektuella övertygelse. Sådana var de. Och vi som finns till läser vad de skrev...

Bloggardag minns för övrigt den goda historien.
- Om tiotusen år går jorden under.
- Men det är ju förskräckligt. Det är bråttom. Vad ska vi göra?!
- Jamen, om tiotusen år finns varken du eller jag ...
- Sa du tiotusen? Jaha. Jag tyckte du sa tusen.

Jesus sa förresten att han kommer snart.

35 kommentarer:

  1. "Det finns inte tillräckligt med bioenergi för att ersätta alla de oljeprodukter som transportsektorn drivs med." Men att det är möjligt att fasa ut de fossila bränslena var just vad folket från Vattenfall hävdade på det där seminariet under Almedalsveckan, som jag rapporterade om här om dagen.

    Ja, vem skall man tro – industrin eller politikerna? Båda handlar naturligtvis i egenintresse (politikern i nöjet att få bestämma och reglera).

    SvaraRadera
  2. Ja, men vem ska man lita på då? Kom till Lund slutet av åttiotalet. Lärarna på teologen visade sig vara Stasiagenter, tågade i Lundagård bland män och fanor eller talade sig varma om socialisten Jesus. Om man tänker sig en koppling mellan det som stoppas in i huvudet och det som sedan blir kyrkans arv är man ju mer förvånad över att det trots allt finns så mycket gott, rätt och riktigt kvar i kyrkan. Förundran helt enkelt. Människor är som gräs och Jesus är hörnstenen. Härligt. Och som vanligt skiner solen över Malmö. Dock med ett moln emellan.

    SvaraRadera
  3. Den som vill vara frommare än Jesus har aldrig en frälsare.

    Stonewallflickan

    SvaraRadera
  4. Dessa miljöfascister. Lund som ett föredöme?! Ja, om man vill ha utarmade stadskärnor och konkursade företag; inte annars.

    Ann Heberlein skrev klokt om detta i går: https://ledarsidorna.se/2018/08/det-storsta-hotet-mot-planeten-just-din-existens/

    Annan god läsning för den som vill informera sig: http://www.klimatupplysningen.se/

    SvaraRadera
  5. En tvåårig pojke betraktar 1950-talets bondesamhälle?

    -I dag får vi veta att BloggarDag har "sett rätt mycket av det gamla bondesamhället och slitet", eftersom det var verkligt i Mohedatrakten under 1950-talet.

    Kanske det. Men då som litet barn, eftersom åldersmatematiken berättar, att BD var blott två år och tre månader gammal, när detta decennium tog sin början.
    Han var alltså, kan man säga, barn under hela 1950-talet men säger sig nu - flera decennier senare - ha betraktat det hårda slitet under nämnda 1950-talet och då naturligtvis lagt det på minnet. Jodå, receptiviteten hos den lille pojken under det aktuella decenniet skall vi nog inte ifrågasätta. Men vad visste ett litet barn vid två-, tre- eller fyraårsåldern? Hur de äldre sliter och släpar med mjölkning, hö- och spannmålsskörd eller vad?
    Nåja, det är en författares privilegium att lägga till och dra ifrån.

    Men då skall han veta, att de finns på denna blogg som verkligen var med om slitet och släpet, som både fick maskin- och handmjölka kor, räfsa, hässja och köra in höet.
    Och det var - däri har bloggaren förstås rätt - ett slit och släp. Men då, som nu, stod Svenska kyrkans katedraler som trygga och mäktiga symboler för det kristna Sverige, ofta fullbesatta under gudstjänsterna, vars predikningar var betydligt längre än dagens. fyrtiofem minuter eller upp till en timme kunde de pågå, ibland så länge att en eller annan besökare hann slumra till i bänkarna. Men kanske hade ingen gjort detta, om bloggaren redan då hade varit präst och stått i predikstolen... Han har ju förmågan att både roa och reta omgivningen.

    1950-talet var, kan en som verkligen var med på fältet, berätta,förstås också den trygga och stabila stats-/och folkkyrkans tid. Trygg ekonomi, stabilt och lugnt styre: inga präster som ondgjorde sig över att de politiska partierna, nästan alltid i gott samförstånd, fanns i kyrkofullmäktigeförsamlingarna. Det kyrkliga livet, vardagen, gick sin gilla gång, dop- och konfirmationsstatistiken vittnade om statskyrkans styrka, min konfirmationspräst, den högkyrklige kyrkoherden, sedermera prosten, Arvid Kjellberg, residerade i den stora och stolta prästgården vid den brusande Mörrumsån. Han fru, den norskfödda Edwarda och en väninna till mor, var en intressant konstnär, en personlighet i bygden. Minst två kyrkliga syföreningar fanns i där. Prästen brukade närvara och hålla andakt, innan kaffet och de goda kakorna avnjöts.

    Ack Du försvunna kyrkoliv i folklig styresgemenskap, bygdeförankring, kristen uppfostran och allmän kyrkostabilitet! Vart tog Du vägen? Vad gjorde de som ifrågasatte den och folkkyrkan?
    Vad ställde de till med?

    En som var med och inte två år gammal! Hans namn är inte obekant på bloggen, fast vissa vill att det inte skall förekomma där alls.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2 år när 50-talet gick in, 12 år när nästa årtionde inträffade och å hade han sett många miljöer. Tranås, Björkevik, Göberga, Moheda, Ormesberga, Stocksryd samt kunnat höra många berättelser. Det gick att se hur det gamla bröts mot det nya eller kanske hur det nya bröts mot det gamla. Också då kunde de klarsynta se hur kyrkosystemet alls inte var stabilt. Söndagsskolpojkar har ögon att se med, öron att höra med och hjärnor att tänka med.

      Radera
    2. Folkkyrkan tog avvägar i samma stund som de anställda inte ville beblanda sig med eller ta hjälp av lekfolket.
      Syföreningar, Söndagskolegrupper, SKM-grupper, bibelstudiegrupper, kyrkkaffegrupper etc engagerade frivilliga och byggde församling.
      Allt skulle stöpas om och t.o.m. Kyrkans Ungdom byta namn och form.
      Hur många kyrkor kan numera skryta med en så fordom självklar sak som kyrkkaffe ordnat av frivilliga?
      Söndagsskola?
      Missionsgrupper?

      Radera
    3. Enligt gällande direktiv skall en konsekvensanalys utifrån barnperspektiv alltid göras. Bengt Olof tycks inte ha gjort det inför dagens inlägg.

      Radera
    4. Barnkonsekvens behöver inte göras med en barnslig kyrkoherde i en kongretionalistisk kyrka. Inte på allvar. Inte följas heller.

      Aron Match

      Radera
    5. Så sent som mot slutet av 90-talet togs våra barn med av Farfar på rundresa hos gamla original på små gårdar i Kronobergs län. Förundrade kunde de berätta om en värld som hämtad från Tolkien. Det var knappast 50-tal, det var 1800-tal. Ibland fanns inte ens indraget vatten och åtminstone vissa åkerlappar brukades med hästen, oumbärlig för blädning i skogen. TC var regel, och kalvar, grisar och den trogne ardennern var keldjur. Man behöver inte gå tillbaka till 50-talet f a hitta det gamla Sverige. Vem vet f ö vad som döljer sig i de täta granskogarna idag?

      PP

      Radera
    6. PP,
      det där känner jag väl igen från min egen barndom och då är jag ändå yngre än bloggaren. Faster och farbror drev lantbruk med hjälp av två ardennerhästar, Docka och Brunte. Faster Jenny bakade underbara kakor i vedeldad spis och något annat än utedass fanns inte.

      Min egen familj bodde i ett hus utan centralvärme. Det var iskallt på morgonen innan far eldat i kaminen (koks). Vi hade egen brunn där vattnet leddes in i köket via en pumpanordning men ville vi ha varmvatten var det till att värma på spisen. Något kylskåp fanns inte, däremot ett frysfack i en andelsfrys. Självklart hade vi bara utedass. När min mor skulle tvätta lade hon först tvätten i blöt och tvättade den sedan i en stor, vedeldad gryta.

      Radera
    7. BloggarDag,

      -Det vet jag, bäste bloggare, ty jag har själv gått i söndagsskola - och alltså mjölkat kor. På 1950-talet.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    8. Nåja, det finns förstås många faktorer som bidragit till statskyrkans fall. En av dem var att den sekulära statsmakten tvingade kyrkan till en reform som saknade förankring hos både teologer och kyrkfolk och som kyrkomötet hade avvisat. Där dog mycket av entusiasmen hos de unga präster som ville kyrklig förnyelse och bl.a. byggde småkyrkor i nya bostadsområden; där förstördes kyrkfolkets förtroende för "sekulär kyrkopolitik" och vice versa. Det är - om än inte hela så en viktig del av - förklaringen till att "folkkyrkan" och statskyrkosystemet inte kunde leva vidare.../Paul

      Radera
    9. Nej och åter nej, Paul, Du har gått vilse!

      -Det har betonats flera gånger på bloggen, utträdesstatistiken bekräftat sambandet liksom folkets inställning i frågan är solklar: statskyrkans fall var förstås skilsmässan mellan kyrkan och staten. Allmänheten var massivt för kvinnliga präster. Hade alltså INTE reformen, som Du beklagar, införts skulle kyrkan ha kommit i ett allvarligt krisläge långt innan år 2000, då skilsmässan trädde i kraft.


      Entusiasmen hos några yngre präster kanske påverkades negativt, men folket var en masse positivt till reformen.

      Snälla Paul, verkligheten är kanske svår för Dig, men Du måste acceptera att kvinnoprästernas förankring i folkdjupet är cementerad.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    10. Jo, BOD, kvinnoprästerna må vara förankrade i det sekulära "folkdjupet" (sanningen är väl att gemene man knappast bryr sig; till ev. dop och begravning kan man ju ändå boka någon lämplig), men SvK:s förankring blir allt svagare. De sekulära må gilla kvinnopräster, men Din omsorg - som kyrkopolitiker - borde väl gälla kyrkfolket (även om det till stor del tycks vara ett utdöende släkte)?/Paul

      Radera
    11. Vet inte om BOD missade det med avsikt, men Paul skrev "kyrkfolket" där BOD skriver "folket". För det kan väl inte vara så att BOD sätter likhetstecken mellan den som deltar i söndaglig gudstjänst så ofta det går och den som aldrig i livet skulle sätta sin fot där? Eller menar BOD att både den som går på alla fotbollsmatcher den kan och den som inte bryr sig om ifall fotboll spelas med klubba eller ej ska räknas som lika stora fotbollsentusiaster?
      /Per H

      Radera
    12. Tittade på valdeltagandet i senaste kyrkoval. Under 20 %! Och då var det ändå ett "rekordhögt valdeltagande", det "högsta sedan 1934"! Så mycket för den "demokratin"! Ett lika lågt valdeltagande i ett sekulärt val skulle utlösa paniska reaktioner, rop om kris och kollaps, tillsättande av kriskommittéer och -utredningar etc. etc. - men för "demokratin" i det kyrkliga är det tydligen i sin ordning att drygt 4 av 5 medlemmar struntar i att ens gå och rösta. Ändå tycks BOD trygg och nöjd i sin "demokratiska folkkyrka". Det är patetiskt, ja - tragiskt!/Paul

      Radera
    13. Paul,

      -Är det inte bättre att en miljon människor deltar i kyrkovalen än inga alls? Detta apropå Din kritik av demokratiska kyrkoval.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    14. BOD - Jag är inte emot demokratiska kyrkoval. Men dagens kyrkopolitiska system har blivit en parodi på demokrati. Det finns bättre, demokratiskt fullgoda alternativ. Kolla hur det går till i andra kyrkor och samfund!/Paul

      Radera
  6. Apropå historier,

    Det var två planeter som möttes i universum, då sa den ena till den andra,

    - Hej kompis, du ser inte riktigt kry ut, vad har du drabbats av?

    - Homo Sapiens

    - Aj, aj, aj, det ska va riktigt besvärligt har jag hört. Men du, jag kan trösta dig med det att det går ganska fort över...

    SvaraRadera
  7. Här i Malmslätt utanför Linköping dracks det gott kyrkkaffe vid pass 12:10 idag. Kärna församling.
    Som vanligt med fantastiskt hembakat bröd till. Några frivilliga damer ur församlingen ser till att det alltid är så.
    Ett tiotal gudstjänstbesökare räknade jag till ( inkl. präst, kantor, kyrkvärdar ) och snittåldern lär idag ha landat på 70. BOD är en tjatig man.
    /Pastor DeMesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här var det elva gudstjänstbesökare, och lika gott hembakt på frivillig bas. Kristocentrisk, positivt otidsenlig predikan med tydlig röd tråd. Alls inte illa!
      /Sophia

      Radera
  8. Bloggardag tänker klokt men för inte alltid resonemanget hela vägen fram. Överlevnadsinstinkten bör också omfatta att avslöja livsfientliga beteenden som inte är så uppenbara vid ett personligt möte. Exempelvis att få hela planeten att koka bort.

    Sanningen är nog att MP ställer rätt diagnos medan det är mer tveksamt huruvida deras utskrivna medicin är den lämpliga.

    Anser

    Vandraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledarskribenten i YA har jämfört moderaternas och miljöpartiets klimatpolitik och kommit fram till att moderaternas är bäst. Jag tycker att det verkar som om han gjort en korrekt bedömning.

      http://www.ystadsallehanda.se/ledare/hellre-m-an-mp-i-klimatfragan/

      Radera
    2. Elisabeth, ledarskribenten påstår att dieselbilar släpper ut mindre koldioxid än hybridbilar.
      Vilket helt enkelt inte är sant sett till några tillgängliga data.
      Därmed inte sagt vilket partis politik som är bäst.

      Radera
    3. Peter T,
      tyvärr minns jag inte namnet på experten eller var hon arbetar mer än att det var någon statlig trafikinstitution. Hon sa att nyare dieselbilar är mera miljövänliga än bensinbilar men att politikerna har blandat ihop vilka partiklar som är farligast. (Där talades det dock inte om hybridbilar.)

      Radera
  9. Jag trodde att det här var ett sätt, för läsarna att kommentera Bloggardag. Inte framhäva sej själv och slå sej på bröstet och tycka "Jag har minsann varit med". Vem har inte det, trots att jag är född på 60-talet? Att vara bonnadotter då, var inte heller så okomplicerat. Tack o lov, fick jag trots mycket hårt arbete, en trygg och varm uppväxt. Min mormor som var en de aktiva damerna i kyrkan, gav mej inte bara en kristlig insyn och trygghet, hon förde sitt handlande och sin personlighet vidare till mej. Det är jag tacksam för! Ett liv med Jesus och att jag vågar stå upp och vara en god medmänniska och förhoppningsvis kunna föra det vidare, till nästa generation.

    SvaraRadera
  10. Nu kan vi lägga ner hela klimatdebatten! Bloggardag har kungjort sin uppfattning, och vad spelar det då för roll att 97% av världens "experter" har en annan åsikt? Experter förresten, varför ska vi tro på dem när vi har bloggardag? Han är ju docent i teologi och expert på allting! Han vet alltid vart vindarna blåser och rättar sig alltid därefter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. BloggarDag är lite av Svenska kyrkans egen ”GW”. Han tycker till om det mesta även utanför sitt eget fögderi. Den stora skillnaden är att BloggarDags åsikter tyvärr inte efterfrågas i samma omfattning av externa intressenter som vad gäller GW. Detta är synd förutom i klimatfrågan där BloggarDag nog har tagit sig vatten över huvudet.
      Fram för fler BloggarDags i kyrkan! Ett ofrimodigt och okritiskt förhållningssätt är förödande. Det kan jag själv se på nära håll i kyrkorådsarbete där få säger sitt hjärtas mening trots att jag ”mellan skål och vägg” får höra vad människor egentligen tycker.

      Denna tystnadskultur är förödande för det goda kristna samtalet och för vad som sägs i kyrkan. Och problemet får inte bara bäring i kyrkorådsarbete mm. Tänk om Guds röst tystas? Villka Herrens budskap går oss förbi? Vilka gåvor får aldrig blomma ut? Jfr. 1 Tess 5:19-22. Allvarliga frågor som tål att tänkas på.

      Men alla vägar bär till Antjeborg och på vägen dit är många människor beredda att varken se, höra eller tala ut.

      Radera
  11. Det börjar bli lätt tröttsamt med denne Dike som agerar självutnämnd vit riddare för en kyrka som bara finns i hans egna sagor. Dessvärre har även skivan hakat upp sig för Dike som sagoberättare.

    Kyrkan behöver annat än högstämda ”epos” över svunna tider (om dessa tider någonsin funnits).

    Se verkligheten i vitögat! Självbedrägeriet och självförnekelsen i många delar av Svenska kyrkan skymmer evangeliet.

    SvaraRadera
  12. 1. Jesus kommer, Jesus kommer,
    snart basunen höras skall.
    Han i majestät och ära
    då skall ses av världen all.
    Må vi alla då ha olja
    och med tända lampor stå,
    så vi får, när Jesus kommer,
    in i Herrens glädje gå.

    2. Är du redo, själ, jag frågar,
    är du redo möta Gud?
    Lever du för Herren Jesus,
    älskar du hans ord och bud?
    Må vi alla då ha olja...

    3. Må ej världen oss bedåra,
    må ej synden ta oss fatt
    så vår lön till sist blir döden
    och vår framtid evig natt.
    Må vi alla då ha olja...

    4. Säll är den som väntar Herren,
    säll är den som redo är.
    Den skall Herren rikt belöna
    med en evig krona där.
    Må vi alla då ha olja...

    5. Led mig så, o Herre Jesus,
    att jag efter livets slut
    lyckligt når den sälla hamnen
    och hos dig får vila ut.
    Må vi alla då ha olja...

    878

    SvaraRadera
  13. Peter T

    Detta med utsläpp och jämförelser. När det gäller bensin respektive diesel är problemet att de släpper ut olika föroreningar och inte bara? koldioxid. Där kan man tala om hugget som stucket vad gäller koldioxid om än sannolikt dieseln pga högre verkningsgrad släpper ut mindre för samma effekt.
    När det sedan kommer till totalutsläppen så är det redan när det gäller bensin och diesel en svår fråga att besvara. Hr mycket har framställningen och frakten av bensin / diesel kostat innan den överhuvudtaget förbränns i t ex en bilmotor? Stort sett omöjligt att besvara. Hybridbilar är än svårare , de kräver elektrisk ström som på ett eller annat sätt tas från bilens rörelseenergi -förhoppningsvis i nedförsbackar då ger ett visst netto som kan ladda batterierna . Dock räknat på det stora hela blir det nog mest ett nollsummespel alla glädjesiffror till trots.

    Till slut måste i alla fall batterierna laddas och det är klart -sker detta mha förnyelsebar energi-vatten/ vindkraft t ex är det ju bra men sker det mha förbränning av fossilt bränsle är det bara marginell vinst om ens någon. Visst en kraftstation kan säker sköta om föroreningar i form av partiklar bättre än vad våra bilar kan klara av men vad gäller koldioxidutsläpp är det inget som påverkas. Visst med speciella anläggningar kan man säkert separera koldioxiden men det i sin tur kräver energi- stora mängder. Sedan som allt annat tillverkningen av batterier framförallt nya generatione sådana är ytterst energikrävande.

    Stort sett kan man nog hävda att med dagens teknik och i viss mån morgondagens-dvs sådant som ännu bara är på planeringsstadiet få ner motorfordonstrafikens koldioxidutsläpp och även andra utsläpp till nära noll, dvs de smutsar inte ner längs gator och vägar vilket naturligtvis ses som positivt om än tom det är tveksamt vad gäller rena koldioxidutsläpp. (Vem har inte noterat att träd och buskar tycks trivas längsvägrenarna?)
    Totalt sett har oavsett åtgärder vad gäller totalen just inget förändrats. Koldioxidensutsläppen minskar knappast , ej heller föroreningarna av annat slag- de finns kvar men är nu samlade på diverse stationer och måste tas omhand förvaras(?). Oavsett metod kommer det att kräva energi.

    //HH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hybridbilar har lägre utsläpp vid drift än dieselbilar.
      Det måste väl t.o.m. HH hålla med om.
      Detta är sant även om fossilbränsle används för att framställa elen, ety avgasreningen är mer effektiv i stor skala.
      I jämförelsen så släpper diesel ut mindre CO2, men mer NOx och partiklar än katalytiskt avgasrenade bensinbilar. Högre verkningsgrad och förbränningstemperatur förklarar skillnaderna i CO2 & NOx.
      Om man nu inte kör dieselbilen på DME som brinner sotfritt i dieselcykeln, men det bränslet har ingen distribution.

      Det krävs mer gruvdrift för att framställa batterier än för ränningsmotorer, men om man skippar livscykelanalysen ner på komponentnivå så lär hybridbilen få lägre utsläpp under drift.

      Radera
  14. Peter T,

    Ett extra påpekande re diesel contra bensin.Det är bara en delförklaring vad gäller dieseln att "Högre verkningsgrad och förbränningstemperatur förklarar skillnaderna i CO2 & NOx."

    Tyvärr tycks mycket av den "slarviga" statistiken baseras på att man räknar föroreningar per förbrukat kg vilket i några fall blir som att jämföra äpplen och päron då dieseln har högre energiinnehåll per kg och därför för samma effekt förbrukar mindre mängd detta oavsett verkningsgradsskillnaden, dvs inom rimliga gränser.

    //HH

    SvaraRadera
  15. Peter T,
    ett sista påpekande. Det är sant att stora kraftverk kan förbränna fossila bränslen effektivare det gäller dock främst när man kan utnyttja "överskottsvärmet". Dvs det som annars bara försvinner ut med kylvatten . Ingen självklarhet under exempelsevis sommarmånaderna en tid då man ofta också tvingas dra ner på vattenkraften.

    Att stora kraftverk förbränner effektivare är visserligen sant men detta utnyttjas oftast så att man förbränner "sämre" tjockare olja med bl.a högre svavelhalt olja som sedan iofs har högre värmevärde. En utbyggnad av nästa generations hybridbilar kommer sedan att kräva effektivare laddstationer innebär kraftigare elkablar , dvs mycket grävande och nynedläggning av kablar-Livstotalen ökar? Svaret är väl att vi inte vet.

    Oavsett om kraftverken skall leverera behovet av el så innebär det i bästa fall en viss minskning av CO2 och kanske NOx men det är osäkert. Säkert är att det kommer att bli mängder av restprodukter att ta hand, däribland okande mängder av svavel och svaveldioxid i olika former. Mängder som ställer frågan hur? Lät migg förmoda att det bara blir dumpningar på "säkra" platser".

    Jfr dagens sophantering. Vi sopsorterar men soporna förbränns sedan kollektivt- stort sett. Människan vill bedras?

    //HH

    SvaraRadera