söndag 1 maj 2016

Röd 1:a maj

I år går det inte att fira röd första maj eftersom dagen är en söndag. Annars går det utmärkt för detta är en apostladag och därtill Josef arbetarens dag. Det är sådana där små finesser som högkyrkliga präster leende höll på med. Nu ska jag inte förlora mig i prästerliga minnen, men jag måste - så söndag det är - ändå konstatera, att jag hör alltfler informationer från Svenska kyrkans vardag som talar om kris och katastrof än jag riktigt vill höra. Jag börjar röra mig från "veta" till "förstå" och jag vill egentligen inte förstå vad jag alltså vet. Det här håller inte. Borde vi ha en dag när det i församlingar landet runt demonstreras under parollen "Upp till kamp"?

Nu tror ni att jag funderar över biskopsvalet i Karlstad, där det i tätklungan fanns två kvinnor och en man och så blir det mannen. Det gör jag. Denne Sören Dalevi har sin bakgrund i Svenska Missionsförbundet men är präst i Svenska kyrkan och har med sig det bästa från två håll, säger han. Vad är det? spörjer vi med katekesförklaringens ord. Från frikyrkan hämtar han hängivenhet och idealitet och från Svenska kyrkan liturgin och den lutherska traditionen. Vad är det lutherska? "Det enkla och det avskalade", heter det. Det påminner i besvärande hög utsträckning inte om det lutherska utan om det reformerta. Och notera, fast det är söndag, att ingenting sägs om själva läran! Men nog var det hela lite snöpligt rent genusmässig sett?

Alla ska känna sig bejakade av den kyrka de tillhör, menar Sören. "Han tar ett gudstjänstbesök från februari som exempel. Av sex psalmer gick det bara att sjunga med i två. De övriga gick antingen för högt eller så var de okända." Nu blir jag, så söndag det är, undrande. Vilka, exakt vilka, psalmer var okända för biskopen electus?

Kanske blir det så här om man kommer från ett sammanhang med samarbete så att gudstjänsterna hölls varannan söndag i missionshuset och varannan i kyrkan. Då kanske alla psalmer med nummer 326 och däröver känns lite främmande? Inget ont om Dalevi, men kontrasterar han inte något mot föregångaren J.A. Eklund?

Valet i Karlstad påskyndar processen att göra om ordningen för biskopsval. Jag förutsade både utgången av valet och omgörningen. Själv bryr jag mig inte särskilt mycket, utan har sett det som hugget eller stucket om Kyrkostyrelsen väljer eller de lokala elektorerna. Det är riggade val och beslut för ett par decennier sedan slår igenom när vi ser uppsättningen av kandidater. Dalevi ska nu försöka orientera sig i en främmande värld - biskopsmöte, kyrkomöte med utskottsarbete och en hel del annat som blir hans uppgifter också. Det är inte bara det där med Värmland och Dalsland.

Sitter Modéus I nu och bedömer konkurrenterna inför ärkebiskopsvalet? Det kommer nya och de är svagare i konkurrensen. Dalman finns där men ter sig inte Modéus I som stjärnan just nu? Dalman, som var lysande vid Te Deum-gudstjänsten, missade först att hälsa på prinsessan Estelle. Expressen avslöjade pinsamheten. Sådant kostar. Och så förde Dalman kräkla i gudstjänsten. Vad var det öfr kräkla? Var det en kräkla från Strängnäs stift som han förde i Stockholms stift? Det är en utmaning som i ett annat läge kunnat leda till krig. Stalltips: det blir Modéus I efter Antje. Han tyngs av favoritskapet och kommer att matchas fram. Allmogen förväntas att bligande gilla upplägget. Med en ny biskopsvalsordning kommer vi tillbaka till tre kandidater varav Kyrkostyrelsen väljer en. Det blir, som det heter numera, "ordning och reda".

På ett sätt är det lite trist att det är söndag och jag lovat att förhålla mig snäll. Om det varit måndag kanske jag visat mig mer uppgiven inför det kyrkliga. Men det blir måndag om Gud vill och vi får leva!

I väntan på måndagen ska ni få ett lästips.
Oloph Bexell levererar en genomgång, som några av bloggkommentatorerna kommer att ha särskild nytta av.
http://kyrkligdokumentation.nu/bexell2.pdf
Tolle, lege!

32 kommentarer:

 1. Bexells skrift tirde kunna stå historisk oemotsagd.
  Frågan är då om det var bättre förr?
  Svaret beror på om man anser att kyrkan bör vara en kommunal, statlig eller fristående verksamhet.

  Personligen gillar jag det där med kyrkostämma och 50/50 i kyrkomötet.

  SvaraRadera
 2. Upp till kamp!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset.
  Det kan jag skriva under på som kristen antroposof och socialist.
  . -
  Jag anser att Antje självmant bör avgå som ÄB. Fredrik Modeus är min ÄB-kandidat, sålänge jag nu är medlem iSvK.Medlemskapet hänger just nu på lösaste sand...
  Den idag legitima, relevanta, framtidsmässiga KRISTNA folkkyrkan är och förblir Kristensamfundet.
  -
  När det var biskopsval i Lund senast fällde den socialdemokratiska avgörandet. Fredrik Modeus var ju den självklare kandidaten. Men han ansågs av det politiserande, kollektiva socialdemokratiska gruppväljandet
  ej tillräckligt social. Har ni hört på maken.FREDRIK INTE TILLRÄCKLIGT SOCIAL i jämförelse med Johan Tyrberg och det får fälla avgörandet. Partipolitiken-jag höll på att skriva Lennart Prytz-bort från de svenskkyrkliga sammanhangen. ..
  (Lennart Prytz är en utmärkt kommunfullmäktigeordförande i Lund).
  Ulf H Berggren, fd sosse, Lund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Ulf, varför betonar Du inte att det också är Josef arbetares dag. Du som påstår att Du är en Josefförespråkare och dessutom predkar Jesus var den förste revolutionären. Är det självcensuren som satt in?
   "Tiger".

   Radera
  2. Jag drog nyligen en så stark lans för Josef att det är tillfyllest.
   Vad jag sagt är att Jesus vår den förste demokratiske socialisten.Han är ju"ideologen" för hur de första kristna levde. Sen har jag kallat budskapet:"Se jag gör allting nytt" för revolutionerande.
   För att nu i n t e ägna mig åt självcensur:
   Kanske vår det en snickare Josef med i det tåg som drog genom ett vårligt varmt Lund.
   Och jag mindes den första Maj som jag nog berättat om:när jag stod med bl a Gustaf Vingren och Greta Hofsten på Domkyrkans södra trapp och sjöng Internationalen...
   Ulf

   Radera
  3. Ulf!
   Man kan ju inte låta bli att undra över vem Du sjöng Internationalen med idag.
   Förresten Hur tycker Du att biskopar ska väljas-du har ju synpunkter om mer än det mellan himmel och jord. ...
   " Tiger"

   Radera
  4. Tiger
   I det sköna vårvädret i Lunds stadspark kunde jag konstatera att Jonas Sjöstedt sjöng utan att staka sig.
   Jag är alltför benägen att gå till Petersgården och be om en uträdesblankett för att uttala mig om hur biskopsvalen ska gå till.
   Gonatt Tiger
   Ulv

   Radera
  5. Tiger
   Jag repeterar gärma mina valförslag:
   Direktval till församlingsråd som indirekt väljer de andra organen utom biskopsmötet som ersätts av etter stiftsledningsmöte.
   Varje stift leds av en trojka:
   - en präst som väljs av prästerna i stiftet i direktval
   - en diakon på motsvarande sätt
   - en lekman -"-
   Ulf

   Radera
 3. Tänk att varje Dag,,, lär man nåt nytt.
  Klabbis visade mig en blänkare om
  Vahlborgsmässoafton,,
  Det var borgarna i byn som införde den och firade
  med en stor fest med mycket dricka. ALLA var välkomna.
  Det var ju snällt och hederligt. Oj vad det festades..
  Då frågar Klabbis mig om jag visste VARFÖR ?
  Hmmm.. Våren kommer ! Dela med sig !
  Nä nä,,
  När nu arbetarna festar så huvudet sprängs DÅ...
  blir det färre den 1;a Maj som kan gå ut och
  demonstrera..
  Aj aj aj Även detta politiskt ( fast ej korrekt )
  Vårhälsningar
  Nisse på Åsen

  SvaraRadera
 4. Att någon form av högre instans väljer mellan tre framröstade biskopskandidater har sina poänger, även om det öppnade för missbruk då den högre instansen var regeringen. När man vill sätta kyrkostyrelsen i dess ställa så avslöjar man sig med att vilja kopiera det världsliga och stärka den politiska styrningen. Det naturliga vore naturligtvis om biskopskollegiet (helst inklusive de pensionerade biskoparna) utsåg nya biskopar på stiftets förslag.

  SvaraRadera
 5. Jaså, är detta Josef arbetarens dag? Tror inte att det är någon gammal tradition precis; det var väl något katolskt snille som kom på att man skulle stoppa hit något "arbetarhelgon" sedan socialistinternationalen väl valt att slå på trumman för dagen som "arbetarnas fridag".

  Nej, det är ju S:ta Valborgs dag idag! Det syns ju tydligt i almanackan och hörs på namnet "Valborgsmäss". För den som behöver läsa på om detta remarkabla helgon hänvisar jag till Wikipedia och följande sajt: http://www.andraget.blogspot.se/2016/05/idag-firar-vi-valborgsmass.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är ett 1950-talspåfund. Men som ursäkt att fira mässa 1 maj duger det även om det inte behövdes just i år.

   Radera
  2. Josef arbetarens dag infördes 1955. Äldre och väl egentligen viktigare än S:ta Valborgs fest är festen för apostlarna Filippus och Jakob på denna dag. (I den romerska kalendern flyttades denna 1955 till 11 maj, och 1969 till 3 maj.) S:ta Valborgs egentliga fest är för övrigt 25 februari, 1 maj är en translationsfest (hon har flera sådana, hon blev omkringkånkad en hel del).

   Radera
 6. Borde inte lundabiskopen efterträda ÄB AJ? Lund var ju ändå ärkesäte en gång och lite tradition har det ju blivit att dessa får åka till Uppsala.
  /Sub versus/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi ha ett ärkebiskopssäte bör det ligga i Lund. Det har jag pläderat för tidigare på denna blogg.
   Det kräver dock ett nyval av biskop/ärkebiskop i Lunds stift.Den nuvarande biskopen i Lund är dessutom politiskt , kollektivt vald av C och S!
   Ulf Berggren, Lund

   Radera
 7. Vill minnas att Christian Braw i en av sina läsvärda böcker tar uppp dettaa med internationalen och våra PK-anpassade biskopars glädje i att sjunga densamma.

  Alla tycker väl att det är gott och väl att tala om de skatter de dignar under även om det blir lite löjligt när det var sossar som efter ett halvt sekel av oavbrutet regeringsinnehav gnällde över de skatter som arbetaren dignade under...

  Vad som knappast är OK och som man talar tyst om är att internationalen påstår saker knappast är något som en kristen kan hålla med om eller hur är det? Håller Ni med om

  ..Från höjden vi ej frälsarn hälsa, Ej Gudar furstar stå oss bi.. Nej själva vilja vi oss frälsa, från intet allt vi vilja bli.

  Hög målsättning kanske men sannerligen inte kristen.

  //HH

  SvaraRadera
 8. Är inte detta en osedvandligt spretande och ofokuserad blogg? Att missa armbågen gentemot sådana nymodigheter som Josef arbetaren? Ett tecken på själva grundförvirringen i 1900-talets kristendom? Jo, Josef är numera lika viktig som vår Gudsmoder självt men kan det verkligen balansera sekulariseringen? Även om Modeus jobbar i par så lär de knappast styra om trenderna med mannakraft.
  Kanske inte helt fel att låta tron tala för sig självt? Bönsöndag var det visst också. Skev bön har alla i tider varit grundproblemet. Sök först Guds rike så ska allt det andra tillfalla er.an.

  SvaraRadera
 9. Lägg fram bevisen, tack!

  -Riggade biskopsval, påstår - på fullt allvar - den KS-tillhörige bloggaren.

  På detta kan man bara replikera detta:
  -Fram med bevisen för att de är uppgjorda! Konkreta, synliga, avslöjande bevis. Finns inte de, skall påståendet återtas, ursäkten skrivas på bloggen, vara ärlig och uppriktig.
  Bara dessa alternativ har bloggaren att välja mellan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biskopsvalen är per definition riggade när det finns elektorer makerade med nomineringsgrupp OCH hälften av elektorerna inte är präster.
   Ett biskopsval på en kyrkstämma skulle vara mer origgat, vilket det även finns tydliga historiska exempel på t.ex. Ambrosius av Milano.

   Radera
  2. Jag har inte anklagat BENGT OLOF DIKE!
   OM VAR OCH EN TALADE FÖR SIG SJÄLV OCH INGA PARTIGRUPPERINGAR FUNNES HADE EN ANNAN ÄN JOHAN TYRBERG VARIT BISKOP I LUND. Därmed inget ont sagt om honom.
   Jag trodde att Du varit journalist B O D.
   KS-TILLHÖRIGHETEN SAKNAR RELEVANS.
   Jag är döpt, konfirmerad och medlem i Svenska Kyrkan.
   Ulf Berggren
   St Peter Klosters församling
   Lunds stift

   Radera
  3. Jag kunde varit tydligare igår.
   Det jag skriver bygger på egen efterforskning.
   Det bygger på uppgifter från av varandra oberoende källor.
   Ulf Berggren

   Radera
 10. De riggas genom att göra upp i slutna rum politruker emellan. Alla vet utom Dike. S är allra bäst på detta riggande men C kommer inte långt efter. M försöker men mindre framgångsrikt.
  Tanken på den enskilde elektorn med ansvar coram Deo är inte den grundläggande hållningen.

  SvaraRadera
 11. Kräklan var enligt uppgift biskop Ullmans resekräkla med ny stav. Att +Johan förde kräkla beror väl på att Hovförsamlingen i princip fungerar som ett eget stift, med överhovpredikanten som dess biskop. Blott biskopar kan ju nu mer väljas, och den gode Martling var ju "biskops vederlike" vilket torde ha irriterat dem som såg till att han inte kom fram i något biskopsval.

  SvaraRadera
 12. Ter sig inte Linköpingsbispen som stjärnan just nu spekulerar blogginnehavaren och verkar lansera honom som Antjes efterträdare på VD-posten i SvK.
  Martin Modeus skickades ju fram att ingenting säga om det de fjorderton ingenting hade att säga- jag menar den debatt om reinkarnation som Bengt Wadensjö initierade i Kyrkans Tidning häromsistens.
  Jag drar en lans för Fredrik Modeus som näste ÄRKEBISKOP.Jag är lite bekannt med honom från hans lundatid där jag ånsåg honom visa framfötterna både som församlingspräst och akademisk avhandlare.
  Som jag har uppfattat det har han också börjat sitt nya jobb föredömligt. Han har lagt örat till den småländska urgrunden inlyssnande.Det kan inte hjälpas. Vi har våra favoriter. Och Fredrik är min. ..
  Ulf Berggren

  SvaraRadera
 13. Peter T och Berggren,

  -Vad skriver ni för strunt om riggade biskopsval. Har inte företrädare för kyrkliga nomineringsgrupper rätt att ställa upp - valda företrädare i kyrkliga beslutande församlingar?


  Låt oss därför i fortsättningen inte få läsa anklagelser om att biskopsvalen är riggade. Har våra biskopar blivit valda efter fusk?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biskoparna har inte blivit valda efter fusk, men valsystemet har riggats med partibeteckningar på kandidater eller partipiskan använts för att få alla partiets elektorer att lägga sin röst som ett parti.
   Kyrkstämma och förbud mot nomineringsgrupper som kan förväxlas med världsliga partibildningar, så löser sig det problemet.

   Radera
  2. Partipolitiken bör snarast bannlysas i Svenska Kyrkan.
   Kollektivt röstande socialdemokrater och centerpartister var de facto avgörande vid senaste biskopsval.
   Jag anser att alla som är medlemmar ska få rösta om de så vill.
   Den nuvarande ordningen måste snarast ändras.
   Jag minns en TV-serie anno dazumal: "Myglaren".Fusk:nej. Mygel:ja.

   Radera
 14. Peter T och Anonym,

  -Kollektivt röstande? Vilka gör det i kyrkovalen? Varje röstberättigad lägger sin röst individuellt i de allmänna kyrkovalen eller andra val. En helt annan sak är att nomineringsgrupperna samlas för att diskutera de aktuella frågorna.
  Så gör alltså också FK. Vill herrarna bannlysa också denna grupp i kyrkan?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag talar om det socialdemokratiskt/centerpartistis kollektivröstandet röstandet vid det senaste biskopsvalet i Lundastiftet.
   Jag vill ha bort det partipolitiskt destruktiva inflytandet i SvK.
   Jag vet inte vad FK betyder. ..
   Herr Ulf Berggren.

   Radera
  2. I många av de senast årens biskopsval har FK kunnat utläsas som Fel Kandidater.

   P.g.a. somligas bristande läsförståelse så skriver jag återigen det konstruktiva förslaget att införa ett förbud mot nomineringsgrupper som kan förväxlas med världsliga partibildningar.

   LiSK - Lågkyrkliga i SvK, skulle vara ett utmärkt namn på en nomineringsgrupp.
   Eller varför inte MisK - Missionsprovinsare i SvK? (Om inte annat så för att reta gallfeber på herr Nilsson!)

   Radera
  3. Grupperimgen Fräcka Kuppmakare torde per omgående bannlysas.
   Mr Ylf in Lynd

   Radera
 15. BOD,

  Knappast enskilt / individuellt när t ex en person frågade " vad var det nu han hette...? (Dvs den han förväntades lägga sin röst på.

  Men som vanligt är du blind och döv för verkligheten och dessutom utan förmåga att läsa innantill. Hur en man med sådant handikapp någonsin kunnat bli redaktör-(fast det gick visst inte så bra(?).Oavsett det är en gåta och ett underbetyg åt allt vad journalistik heter om Du skall ses som en representant för journalistiken.

  //HH

  SvaraRadera