fredag 13 oktober 2017

Kyrkoval, Ronja och Jan-Åke

Jag vaknade tidigt i går och tassade min vana trogen ut till postfällan för att se vad som fångats in i den i skydd av mörkret. Där låg tidningarna. Jag väntade med det kyrkliga bidraget för att skjuta upp depressionen en liten stund. Jag blev dock inte så uppiggad av dagstidningarna heller. Våld och hot och politiskt liv i förfall - hur kul är det på en skala till 2? Efter viss tövan blev det Torsdagsdepressionen. Jag redovisade vad Mika Lidén fått ihop och det gladde mig. Ann Lång hade röjt i buskage och sly också. Det hedrade henne och Frimodig kyrka och var en insats för seriös jämställdhet.

Dessförinnan hade jag förstås hämtat in att sekulariseringen fortsätter starkt. Det var Carl-Reinhold Bråkenhielm som slog bort allt tal om religionens återkomst och Svenska kyrkan redovisade sina sämsta septembersiffror. Det var en nyttig motbild till annat som sagts. Sanningen är att prognosen säger att vi ska tappa en miljon medlemmar fram till 2030. Prognosen följs i år, menar analyschefen i Kyrkans Hus. Låt inte lura er av fagert tal. Det går prognosticerat illa!

När vi ändå är inne på siffror, min svagaste gren, undrar jag över valdeltagandet, som blivit så högt. 19.08% var siffran sedan den skrivits upp. Förtidsröstningen gav resultat, dvs detta att skilja mellan gudstjänst och ansvarstagande. Vi är långt från den tid när det först en söndag firades gudstjänst och sedan röstades. Men stämmer uppgiften som lämnats att detta är den högsta andelen som röstat sedan 1934? Jag tvekar. Nu var det både på 1950- och 30-talen endast val till kyrkofullmäktige, men låt gå.

1931 röstade 21.9%. Motsvarande siffra i kommunalvalet var 58.2%.
1934 var siffran 23.9%. Till den siffran är det långt. Kommunalvalet 63.6%
1938 röstade 16.4%. Kommunalvalet 66.0%
Under kriget, 1942, kom vi upp i 17.1%. Kommunalvalet 66.9%
Vi hoppar till
1950 då 18.8% röstade i kyrkovalet och 80.5% i kommunalvalet.
1970 var vi nere på 11.9% men då var kommunalvalet uppe i 88.1%
Varför sägs det att vi måste till 1930-talet för att finna så fina siffror som i år - när det också var ett annat val i ett annat valsystem? Fattar ni? Jag gör det inte. Jag hämtade siffrorna från 1979 års utredningsnämnds preliminära betänkande som ni hittar i Allmänna Kyrkomötets protokoll 1982. Bihang, nr 2. Det verkar som om någon lurar oss nu.

Så kom jag till Ronja, 21 år och första namn för socialdemokraterna i Härnösands domkyrkoförsamling. "Jag vill klippa normer om vad kyrkan är. Jag vill att kyrkan ska vara en mer allmän plats, där man får tro som man vill. Kyrkan ska vara öppen för alla oavsett kön, sexuell identitet och hudfärg."

Kyrkan som mer allmän plats är väl en variant på talet om att Svenska kyrkan tillhör allemansrätten. Det är den nya öppenheten. Inte den som bjuder in till Guds rikes sammanhang utan den som är öppen för den som vill tro på sitt eget sätt och med eget innehåll. Kyrkan blir något annat och just det var avsikten med att klippa normerna. Självfallet. Nu ska ingen skälla på Ronja. Hon är med i Svenska kyrkans unga och sitter i valberedningen. Där kan hon förverkliga visionerna för en religiös kyrka. Jag känner mig inte inbjuden hur öppen den där strukturen än proklameras vara.

Då fortsätter jag läsa och nu Jan-Åke Karlsson. Han granskar utfallet efter alla satsningar på personal och lönekostnaderna för dem liksom den sammanlagda kostnaden för Svenska kyrkan. För så mycket pengar och med så många människor borde, menar han, Sverige ha varit återkristnat flera gånger om. "Bibelns Jesus måste åter till huvudperson i kyrkan." Jag bläddrade hela tidningen och kunde inte se annat att än detta är enda stället Jesus nämns. Han nämns till och med två gånger, förtydligat med att han är Herren och den ende Frälsaren. Det kan vara så att vi inte behöver nämna Jesus i var och varannan mening men det kan också vara så at den religion som slår igenom i det kyrkliga inte är kristen tro och att detta ger avtryck. För den moralistiska terapeutiska deismen är Jesus inte viktig, inte som Herren och Frälsaren i vart fall. V S B

Jag tycker Ronja och Jan-Åke gör alternativen tydliga. Klippa normerna eller back to basic. Religion eller den tro som en gång för alla anförtrotts de heliga. Jag har inget emot de tydliga alternativen. Då kan de begåvade samtalen föras. Kan det vara så enkelt, att Jan-Åke Karlsson inte riktigt fattat att avsikten med alla pengar som satsas på löner till många anställda aldrig varit avsedda som missionspengar utan som medel för att möjliggöra religionsutövning? Då skulle Jan-Åke kunna säga att det blir inte så mycket religionsutövning för alla dessa pengar ändå och ha en poäng. Eller inte. För vi hade också utan alla dessa kostnader haft en massa religion i Sverige. Människan är ju grundläggande religiös och det är det som är problemet. Paulus tal på Areopagen, Apg 17, kanske skulle vara lämplig läsning nu. Några fattade att det Paulus sa var intressant. Själv står han inte kvar och tjafsar på Areopoagen. Han har sagt sitt. Det är lite fascinerande.

Signaturen Wibe röjde i én kommentar i går var informationen att Djävulen älskar biskopar kommer ifrån. Det är alltså biskop Torsten Ysanders lilla skrift med samma titel, bibelmeditation vid Nordiska biskopsmötet 1958. SKDB Stockholm. Djävulen vaktar på biskopar för att ta ifrån dem frimodighet och visshet. Si där! Frimodighet! Jag tror vi ska rekrytera biskoparna. Det kan de behöva.

Tills vidare får de njuta av en orgelvariation på den kanon som skrevs till Antjes text.
https://www.facebook.com/hanna.drakengren/videos/pcb.10155874157539612/10155874153174612/?type=3&theater

Önskar någon särskilt högtidlighålla fredagen den 13:e kan man läsa betänkanden från kyrkomötet. Gudstjänstutskottets första betänkande ståtar med 40 reservationer, 2 särskilda yttranden och 8 särskilda meningar.
Fredagen den 13:e, som sagt.

46 kommentarer:

  1. Angående JanÅkes analys om löner så tittade jag in på hemsidan för en lokal storstadsförsamling.
    På en kyrka med tre-fyra gudstjänster per vecka och begravningsplats har församlingen 32 anställda. Varav fyra präster och tre diakoner.
    Det känns som om personaltätheten per gudstjänstbesökare ökat rejält sedan 1982 då jag konfirmerades.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissa vad Luther skulle ha sagt om lata pösmunkar och pösnunnor, som borde ut i världen och göra sekulär nytta?

      Skallagrim

      Radera
    2. Ett mycket enkelt sätt att minska medlemsflykten. Säkert grovt impopulärt i kyrkoapparaten:

      Halvera antalet anställda! Administrationen minskar därmed också. Snart försvinner begravningsväsendet dessutom, vilket lär minska personalbehovet ytterligare. Satsa på basverksamheten! Inte på informatörer och dittan-dattan-chefer. Kanske införa prestationslön? De präster som bygger församling får lön utöver minimum. Annars inte. Ett antal plattformar fyllda med miljö- gender- och migrationsaktivism skulle visserligen försvinna, men blir saknaden så stor? Och är dessa folkuppfostrande tjänster något folk vill betala för?

      En minst halverad kyrkoavgift är möjlig i en slimmad kyrka. Visserligen blir det uppror bland de många friställda, men slakten kommer ändå, och är redan inledd.

      Lars Jensen

      Radera
    3. Det finns med andra ord mycket skära i. /John

      Radera
    4. Lars Jensen, det sker redan. En del församlingar räddar ekonomin genom minskad verksamhet: "Gällande sifforna per 31/7 har vi en positiv budgetavvikelse på 6,3 procentenheter, vilket
      innebär strax över miljonen. Bidragande faktorer till detta är några tjänster som varit
      obesatta under delar av året samt mer omfattande föräldraledighet på någon medarbetare
      med mera. " Angereds församling

      Radera
  2. "vi ska tappa en miljon medlemmar fram till 2030". Det låter alldeles för pessimistiskt. Vi får verkligen hoppas att det går mycket fortare! /John

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går nog än fortare.

      När proppen väl gått ur, och det har den, vill få vara kvar och betala till en osäljbar produkt. Trianguleringen, relevansmakeriet och anpassningen till sekulärreligion ledde bort från Livets Källa. Den firade ikonen Antje står allt tydligare som (delvis oförtjänt) symbol för kyrklig anpassning och irrelevans. Det salt som mist sin sälta måste kastas ut för att trampas ned av människorna. Synd bara på allt kulturgods som sköljs bort i den processen. Föga anar svenskarna vad som kommer i stället, när banden till kristendomen nu kapas. Det är det fejade huset, som fylls av de onda andarna. Enstaka sekulära och insiktsfulla, varnande röster lär inte lyckas hejda rörelsen. Kanske är inte islam det värsta som kan hända Europa.

      Spännande tider onekligen!

      PP

      Radera
    2. Lugn John, det kommer att gå mycket fortare. Då 40-talisterna dött bort och nygnosticismen tagit full kontroll, ca 2030, är det inte ens hälften som är kvar.
      Antony

      Radera
  3. Saken är ganska enkel. Inte bara livet utan även kyrkan är som en påse, som man kan fylla med sina egna favoritkarameller.
    Profeten Hassea var tämligen uppskattad redan i samtiden, men klarsynen klarnar efterhand.

    SvaraRadera
  4. Bra insändare av Jan-Åke.

    Bra också att Ronja är så öppen med vad hon vill. Att hon sedan avslöjar att hon inte vet något om kristen tro och vad Kyrkan är förstår hon inte. "¨...man får tro som man vill." Så sa inte Jesus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske inte blir så dumt ändå med Utbildningstema vartannat år i kyrkomötet. Ett studium av Confessio Augustana och Luthers lilla katekes skulle nog inte skada för de flesta kyrkomötesledamöter.

      Radera
    2. I o f sig utvecklas man. Ronja också. Att man i "späd ålder" griper efter ord som ligger väl på tungan är helt naturligt. Vi vet inte vad Ronja utvecklas till.
      Nyexade prästers förkunnelse kan ofta vara underhållande, särskilt om de gått genaste vägen till kyrkotjänst utan tyngande kyrksamhet i bagaget. /smun

      Radera
    3. Peter T,
      mycket bra poäng. Nu tror jag (liksom du, för jag ser glimten i dina ögon) att de kommer att "utbildas" i helt andra ämnen. :-)

      /smun,
      du har en poäng där men tyvärr tror jag inte att det är åldern så mycket som tidsandan. Men vi får hoppas att hon växer till sig i den kristna tron.

      Radera
    4. Elisabeth, det kanske t.o.m. kan bli så att kyrkomötesledamöterna kan få rösta om vilken del av SKB de vill utbildas i?
      För jag misstänker att de redan är näst intill fullärda inom MTD (och där kom äntligen glimten i ögat ;-)

      Radera
    5. Ronja är väl en av de "förtroendevalda" som BOD anser gör så mycket gott??
      Arg kyrkomedlem

      Radera
  5. Kyrkoval, Ann Lång och BloggarDag

    -Intressant tillbakablick i bloggtexten om valdeltagandet; när alltså bara de politiska partierna ställde upp, var deltagandet större än det är i dag. Demokratin alltså starkare, kan man säga.

    Naturligtvis prisas också Ann Lång, som det senaste året tycks ha blivit en av FK:s ytterst få kvinnliga frontsoldater. Själv hade jag anledning att i Dagen (11/10) kritisera henne för ett inlägg därstädes (22/9), där hon förstås vädrade sin olust över valresultat, förteg alla andras glädje över det höga valdeltagandet och på fullt allvar påstod, att de politiska partierna krattade manégen för Sverigedemokraterna.

    Det var ju precis tvärtom; partiernas insatser och engagemang hejdade påtagligt SD:s framgång, vilken "bara" blev drygt tre procent mot den av ledningen förväntade fördubblingen av resultatet.

    Ack ja, det vore bra om FK och dess företrädare ser realistiskt på folkmeningen, politiken och stämningarna i landet. Folkkyrkan lever ju och stärkte sin ställning i valet.

    Bloggaren själv då? Jo, han påstod sig ha uppskjutit depressionen genom att vänta en stund med tidningsläsningen. Jag tror dock att det inte hjälpte; valresultatet för hans personliga del kan ju framkalla smått depressiva känslor. Jag beklagar än en gång att DS åkte ur KM. Han hade, hur konstigt det än kan tyckas komma från mig, behövts där. Men om jag känner den outtröttlige Mohedamannen rätt, försvinner han inte från den kyrkliga scenen - och inte från Svenska kyrkan heller. Och han avhåller sig, i motsats till vissa andra på kommentarsfältet, att spy otrevlig galla över vår folkkyrka, även om han kritiserar den.

    Så långt är det bra. Kampen går, vidare hr bloggare!
    Kampen för en stark, demokratisk och allomfattande kyrka, alltså Svenska kyrkan!
    Ses vi månne i framtiden på barrikaderna?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte Sverigedemokraterna hindrats mer effektivt om nomineringagrupper förbjudits ha partilika namn?

      Sedan undrar jag hur man i medlemsdemokratins namn kan försvara elektorssystemet vid biskopsval?
      Är det något kyrkan behöver, så är det medlemsvalda biskopar.
      Om nu elektorssystemet är så bra, varför används inte det vid val till KR, SF & KM?

      Radera
    2. Snart är det slut på sötebrödsdagarna, gubbe lilla!
      Berit

      Radera
    3. Jovisst, Peter T, om INGA nomineringsgrupper hade ställt upp under partinamn, så hade sd heller aldrig ställt upp. Nu blev det i stället tvärtom - i och med att sd ställde upp kunde de andra partierna mobilisera sina mestadels okyrkliga "kärnväljare", och det sekulärpolitiska valdeltagandet ökade - på de "partilösa" nomineringsgruppernas bekostnad. Förloraren är SvK./Paul

      Radera
    4. Ja, Peter T, man kan verkligen undra över varför inte alla medlemmar i Svenska kyrkan (i aktuellt stift) har rösträtt vid val av biskop. Det är ju dock det viktigaste ämbetet i en episkopal kyrka. Odemokratiskt så det förslår.

      Radera
    5. När menar BOD att det bara var de politiska partierna som ställde upp i kyrkovalet?! Så vitt jag vet har det så länge det funnits listor i kyrkovalet funnits många helt partipolitiskt obundna listor och där till ett antal borgerliga samlingslistor som inte styrdes direkt från något enskilt partikansli. Partipolitiseringen på allvar börjar först 1983. Så återigen: När menar BOD att det bara var politiska partier i valet och vi hade ett högre valdeltagande än nu? / Markus

      Radera
    6. Markus,

      -Nej, Markus, Du har helt fel: de politiska partierna har ställt upp i kyrkovalen sedan snart ett sekel tillbaka och var fram tills ett par decennier nästan ensamma om detta. Då var valdeltagandet också generellt sett högre än det är i dag - undantaget valet för en månad sedan.

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    7. Nej, du har fel. Även om man med nästan ett sekel menar efter kyrkofullmäktiges införande på 30-talet så stämmer inte påståendet. Inte ens i de församlingar som hade kyrkofullmäktige, vilket var långtifrån alla, så dominerade de politiska partierna från början och har definitivt inte varit allenarådande. Dessutom var det inte alla partier som ställde upp allmänt före 2000 utan S, M, C och i viss mån Fp. KDS, Mp och VPK samt framför allt SD kom på allvar med först i valet 2001. Där till som redan nämnts diverse samlingslistor. Om du någon gång kunde medge att du hade fel skulle det faktiskt öka din trovärdighet betydligt. / Markus

      Radera
  6. Jag instämmer i det mesta som Bloggardag skriver. Kommentarerna har jag inte hunnit läsa. Det som betungar S K idag tynger hela samhället. Man kan undra vem det är som inbillar de yngre generationerna så mycket kvalificerat skitprat. Skolan? Fackförbunden? Politiska möten av något slag? Inte konstigt om ungdomar mår dåligt och känner sig vilsna.

    "Kyrkan ska vara öppen för alla oavsett kön, sexuell identitet och hudfärg." Vem i hela fridens dar har inbillat henne detta? Tror hon att en prelat, diakon, polis i svunna tider stått utanför kyrkdörren och kontrollerat kön, sexuell identitet och hudfärg på kyrkbesökarna innnan de släppts in?

    Det här med kön, sex, hudfärg har gott folk på hjärnan. Det har aldrig mig veterligt varit något problem förut. Men idag görs det till ett problem vem som nu kan ha nytta av det?

    Folk har haft annat att tänka på när de suttit i kyrkan utan att kolla i grannens byxor eller under deras kläder. Och inte har folk funderat över sina grannar heller. Däremot kan de ha funderat på andra praktiska saker. Drog jag ut strykjärnet innan jag gick, Var elden på eldstaden släckt. Jag kommer ihåg en äldre kvinna som fick lämna kyrkbänken för att ge sig iväg milen hem för att se att elden verkligen var släkt. DET pratade folk om och bekymrade sig om.

    Jag kan nog hålla med dig om siffervalsen och allemansrätten. En stor suck.

    456

    SvaraRadera
  7. endast en politruk kan glädjas över att sekulariseringen ökar och att än flera ateister , agnostiker och utövare av annan tro-egenkomponerad sådan (?) tar över.

    Vi andra sörjer över att det egentliga kyrkfolket är så få och att det falska SVeK inte tar till sig varningsorden om oren , falsk lära.

    Detta är dock inget Du kan förstå- förstockad som Du är i din egen förträfflighet. Jag läste f.ö din inlaga i Dagen. Ett sorgligt aktstycke men iofs bara vad man kan vänta av Dig.

    //HH

    SvaraRadera
    Svar
    1. -Sorgligt aktstycke, skriver han som inte vill diskutera fakta och innehåll i texten!

      Ja, det är HH:s bidrag till diskussionen. Här hjälper inte sakliga texter och vederläggande av Ann Långs åsikter i min aktuella Dagen-artikel. Här är det bara namnet under artikeln som får HH att utgjuta sig.

      Om namnet är Bengt Olof Dike är inlägget sorgligt och botten. Men om det står Ann Lång eller Dag Sandahl under en tidningsartikel, applåder HH som en fanatisk AIK- eller Kalmar FF-supporter skriker av vällust, när hans lag gör mål.

      Ty sådan är, och förblir, HH!

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    2. "Om namnet är Bengt Olof Dike är inlägget sorgligt och botten. Men om det står Ann Lång eller Dag Sandahl under en tidningsartikel, applåder HH..."

      Det beror helt säkert inte på vem som skrivit utan på innehållet.

      Radera
    3. Elisabeth,

      -Men vet Du då inte, kära trätosyster, att HH dömer texten efter författaren och att han därför alltid ger mina inlägg underbetyg.

      BENGT OLOF DIKE

      BENGT OLOF DIKE

      Radera
    4. Bengt Olof Den Store lägger med Dubbel Tyngd fram sanningen, jämfört med vanliga små lättviktares ofta diskutabla tankemödor. /smun

      Radera
  8. Spcialdemokraten Ronja är ett övertydligt exempel på sossarnas ständiga behov av att leva i "nuet", vilket leder lika fel idag som då andra socialister försökte skapa en "folkkyrka" i trettiotalets Tyskland!
    Antony

    SvaraRadera
  9. Själv funderar jag över om det inte vore fullt möjligt att lämna kyrkan som medlemsavgiftsbetalsre och fortsätta gå i kyrkan och till och med ställa upp i frivilligarbete.
    Vem skulle märka något?

    Jag träffade i förra veckan en alltför gammal kvinna. Hon kom från en kyrklig familj och hade arbetat 20 år i sv kyrkan. Hon var kristen men hade lämnat eftersom hon tyckte kyrkan blivit en vänsterorganisation. Jag frågade henne inte, men förmodar nästan att hon ändå går i kyrkan ibland.

    Och hon är inte ensam bland mina bekanta. Medelklassen lämnar nu kyrkan.
    Om det innebar att de minsta i samhället kom istället vore det kanske inte så farligt; kyrkan behöver inte vara en borgerlig bastion. Men det gör de inte.
    Jag tror att utträdena kommer att öka samtidigt som skillanden mellan de som döps in i kyrkan och de som bärs ut ur kyrkan och grävs ner ökar.
    Snart är Svenska kyrkan en minoritetskyrka.
    Bort draga Sveriges kyrkobesökare. Kvar i solljuset står Antje Jackelen och myser vid ett miljonbord.

    Canutus Hahn

    SvaraRadera
  10. Och Jesus hade inga pengar alls när han talade till folket. Fol måste ha tyckt att han hade något att säga som var bra.

    Rosita

    SvaraRadera
  11. Nä nu tänker åtminstone jag ta en paus från den här bloggen. Det är så himla trist när inte en enda blir arg på mig längre.

    Och ni andra här borde för övrigt också ta och skärpa till er och ta tag i de viktiga och stora frågorna, varav den allra viktigaste är: Förbjud tvärflöjt i kyrkan! I synnerhet som ackompanjemang till fromma menlösa och "halvpoppiga" sånger och psalmer. Jag tror att det kan vara SvK:s räddning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Anna, du har ju blivit Bloggardag-PK.
      Då kan du inte komma och gnälla över bristen på polemik.
      Åtminstone inte om dina inlägg är lika ointressant och oväsentliga som en tvärflöjt i postludiet ;)

      Radera
    2. -Anna höll på att bli ett inventarium, spinner Maja med öronen i tankfull vinkling. Helt klart präglad av atmosfären.

      -Hon vart en väluppfostrad salongskatt, instämmer den där Svanslösingen på sitt vanliga, irriterande sätt. Bettet och klöset fanns kvar, men hon var inne.

      -Å så e hon för snäll för att klämma åt dom som är lite virriga under pälsen, fortsätter Maja. Inget kul då att ha vassa klor? När man inte får användning för dom?

      Tänk vad dom spekulerar! Själv tänker jag inte på annat än om Antje hunnit ut till garaget för påfyllning i Whiskas-skålen.

      Elaka Katten Måns

      Radera
    3. Peter T: Det där var det taskigaste som någon någonsin skrivit till mig! "Ointressanta och oväsentliga som en tvärflöjt i postludiet."

      OM jag dyker upp på sopplunchen kan du räkna med att få soppskålen hälld över dig!

      Annars, som sagt, nu är det ett uppriktigt och äkta engagemang för tvärflöjtsförbud som gäller, om jag ska bevärdiga er mer mina högintressanta och alltid lika väsentliga kommentarer.

      Radera
    4. Anonym 16:01: Var dock medveten att den som inte vågar stå för vad den skriver ALLTID, ALLTID förlorar debatten!

      Hoppas på ökat mod i framtiden! SÅ himla läskigt kan det väl ändå inte vara?!

      Radera
    5. En anonym vill ha mig kvar, ser jag. Men försök att sätta dig in i min situation också. Jag har så mycket att stå i ändå. Kanske kan du skaffa dig något annat intresse?

      Radera
    6. Personligen finner jag att Anna påminner om det bloggläsande kattgänget runt Måns. Lite välformulerat gycklande, enerverande frågor och provokativa påståenden kan väl uppskattas? /smun

      Radera
    7. Tack. Ska dock sägas att jag igår mest var ute efter ett svepskäl för att marknadsföra mitt tvärflöjtsförbud, inte för att annonsera min avgång (som om detta var en stor fråga).

      Dock är det sant att jag vill pausa lite igen, och detta för att jag tenderar att bli lite för engagerad när jag debatterar, och om någon då till exempel inte svarar när jag frågar varför man kan förrätta nattvard med som man tycker ogiltiga nattvardselement men inte göra det med en kvinnlig präst vid sin sida så blir jag oerhört frustrerad. Det kan inte vara sunt! Och jag vill i alla lägen vara sund, utom i vissa.

      Men alla anonymer kan glädja sig - jag är säkert tillbaka snart!

      Radera
  12. Tar jämförelsen med valdeltagandet på 19,08% hänsyn till deltagandet i kyrkostämman? Tilläggas kan att valen väl också var oftare (vart tredje år och inte som nu vart fjärde) och att församlingsborna även röstade i pröstvalen. Lekmannainflytandet har på flera sätt minskat och inte ökat just p.g.a. det nuvarande valsystemet. / Markus

    SvaraRadera
  13. BOD,

    Ja att Du inte kan läsa innantill och förstå vad andra vill ha sagt är ett sorgligt faktum.

    Du är ju den store BOD och vad Du skriver är "facit". TYvärr det är nog bara Du som tycker så Ja Du och dina kolleger som inte tar ansvar för vad Ni ställer till med och hur Ni förvanskar den kristna tron och läran i er makthunger och sug efter arvoden.

    //HH

    SvaraRadera
  14. HH.

    Du tuggar och tuggar samma saker med en takt, som borde göra den idisslande kon avundsjuk: påstådda arvoden, vad förtroendevalda ställer till med, att Svenska kyrkan är svekfull och i förfall, att tron förvanskas av den.

    -Kan Du inte någon gång byta den mer än raspiga skivan mot en ny?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
  15. BOD,

    Problemet(?) är att sanningen är en medan lögnen kan varieras i det oändliga.

    //HH

    SvaraRadera
  16. HH,

    Du menar alltså att Din eviga skiva är sanningens?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera